Mój niezawodny przepis na prażone, lekko karmelizowane jabłka, idealne do słoiczków na zimę. Przygotowanie jest bardzo proste, a jabłuszka pyszne, słodkie, lekko podpieczone
- niezastąpione do szarlotki, jabłecznika, strucli, drożdżówek, naleśników czy gofrów z bitą śmietaną, a nawet ciasteczek.
Z nimi jesień i zima mogą być na prawdę długie ;)
Sprawdzą się także w daniach wytrawnych - dla smakowej równowagi.
Bardzo polecam!
Składniki na 6 dużych słoików i 2 małe:
- 8 kg jabłek (twardych, winnych - słodko-kwaśnych np. Kortland, Gloster)
- 1 kg cukru
- sok z 2 cytryn
Jabłka umyć, obrać i pokroić w ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne. Następnie do dużego garnka wlać sok z dwóch cytryn. Jabłka pokroić w średnią kostkę (nie za małą! bo zrobi się jabłkowy mus - a tego nie chcemy :) Przełożyć jabłka do garnka, wymieszać od dołu z sokiem z cytryny, a następnie zasypać cukrem. Przykryć pokrywką i odstawić na całą noc w chłodne miejsce. Jabłka trochę się zmniejszą i puszczą bardzo dużo soku.
Przygotować dużą, nieprzywierającą patelnię i partiami podsmażać jabłka na dużej mocy palnika. Kiedy zaczną się rumienić podlać jedną łyżką wazową soku i zamieszać - zaczną się delikatnie karmelizować. Lekko miękkie jabłka przełożyć do dużego garnka i odstawić. Przygotować w ten sposób wszystkie jabłka.
Pozostały sok (ten którego nie wykorzystaliśmy podlewając jabłka) zagotować po czym przelać do garnka z jabłkami. Całość zagotować i przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zawekować.
Wekowanie: Zagotować wodę w szerokim garnku. Na dnie mieścić ściereczkę. Gorące, lekko zakręcone słoiki z jabłkami wstawić do garnka i gotować na małym ogni około 15-20 min. Wyjąć, odkręcić nie podnosząc pokrywki i mocno zakręcić. Odstawić do góry dnem. Po około 2 godz. ponownie odwrócić. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Wykorzystanie takich jabłuszek znajdziesz tutaj:
Jabłuszka w sam raz na zimowe dni do szarlotki :)
OdpowiedzUsuńO tak, ale nie tylko do szarlotki :) Idealnie się sprawdzą jako nadzienie naleśników, drożdżówek, a nawet pasują do gofrów :)
OdpowiedzUsuńhttp://natomamochote.blogspot.com/2017/10/drozdzowki-z-jabkami-i-cynamonowa.html
WITAM,,,JUTRO ZACZYNAM ROBIC WYGLADAJA PYSZNIE A CZSTO PIEKA CIASTA Z JABLKAMI BO MOJA RODZINA UWIELBIA WIELKIE DZIEKI,,,POZDRAWIAM SERDECZNIE Z NIEMIEC,,,ZYCZE DUZO ZDROWIA
OdpowiedzUsuńDzień dobry, super :) Pozdrawiam serdecznie, mnóstwo zdrowia !!!
UsuńZastanawiam się , czy Antonówki będą dobre do tego przepisu. Może dać więcej cukru?
OdpowiedzUsuń