Menu górne

Zupa Kalafiorowa, Najlepsza


Tak łagodna, tak smaczna, tak domowa - najlepsza na świecie kalafiorowa!
Dużo świeżych warzyw, chudego mięsa, gęsta śmietana i groszek konserwowy. 
Jedna z ulubionych zup mojego taty ;) 
Bardzo polecam!


Składniki na zupę kalafiorową:
  • 1 kalafior
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1/2 pora
  • 8 ziemniaków
  • 1 puszka groszku
  • 1 duża śmietana 18%
  • 2,5 łyżki jarzynki
  • 4 ziela angielskie
  • 5 ziarenek pieprzu czarnego
  • 1/2 kilograma mięsa od szynki (łopatka wieprzowa, można zastąpić kurczakiem)
  • garść natki pietruszki i lubczyku do smaku
W garnku zagotować wodę (tyle, aby przykryła mięso). Dodać ziele angielskie, 1 łyżkę jarzynki i 5 zierenek pieprzu. *Włożyć wieprzowinę i gotować na najmniejszej mocy palnika około 60 min., pod przykryciem. Po tym czasie dodać obraną i umytą włoszczyznę. Dolać wody tak, aby sięgała do 3/4 wysokości garnka i gotować około 30 min. Po tym czasie dodać ubranego i podzielonego na mniejsze części kalafiora i resztę jarzynki. Gotować 20 min. W tym czasie obrać ziemniaki, pokroić je w kostkę i dorzucić do garnka. Gotować, aż będą miękkie. Selera i pora odrzucić. Mięso wieprzowe, marchewkę i pietruszkę wyjąć. Mięso pokroić w większą kostkę, marchewkę w plasterki, a pietruszkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać do garnka. Pod koniec dorzucić groszek z puszki z zalewą. Zaprawić śmietaną rozprowadzaną w 1 szklance wywaru, dodać posiekany świeży lubczyk i natkę pietruszki. Doprawić odrobiną cukru, pieprzu i soli do smaku.

*Wybierając kurczaka - gotujemy go od razu z dodatkiem warzyw i przypraw - wszystko wrzucamy do gotującej się wody.




1 komentarz:

  1. Bardzo lubię kalafiorową. Fajny przepis, robię podobnie.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)