Tak łagodna, tak smaczna, tak domowa - najlepsza na świecie kalafiorowa!
Dużo świeżych warzyw, chudego mięsa, gęsta śmietana i groszek konserwowy.
Jedna z ulubionych zup mojego taty ;)
Jedna z ulubionych zup mojego taty ;)
Składniki na zupę kalafiorową:
- 1 kalafior
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 mały seler
- 1/2 pora
- 8 ziemniaków
- 1 puszka groszku
- 1 duża śmietana 18%
- 2,5 łyżki jarzynki
- 4 ziela angielskie
- 5 ziarenek pieprzu czarnego
- 1/2 kilograma mięsa od szynki (łopatka wieprzowa, można zastąpić kurczakiem)
- garść natki pietruszki i lubczyku do smaku
W garnku zagotować wodę (tyle, aby przykryła mięso). Dodać ziele angielskie, 1 łyżkę jarzynki i 5 zierenek pieprzu. *Włożyć wieprzowinę i gotować na najmniejszej mocy palnika około 60 min., pod przykryciem. Po tym czasie dodać obraną i umytą włoszczyznę. Dolać wody tak, aby sięgała do 3/4 wysokości garnka i gotować około 30 min. Po tym czasie dodać ubranego i podzielonego na mniejsze części kalafiora i resztę jarzynki. Gotować 20 min. W tym czasie obrać ziemniaki, pokroić je w kostkę i dorzucić do garnka. Gotować, aż będą miękkie. Selera i pora odrzucić. Mięso wieprzowe, marchewkę i pietruszkę wyjąć. Mięso pokroić w większą kostkę, marchewkę w plasterki, a pietruszkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać do garnka. Pod koniec dorzucić groszek z puszki z zalewą. Zaprawić śmietaną rozprowadzaną w 1 szklance wywaru, dodać posiekany świeży lubczyk i natkę pietruszki. Doprawić odrobiną cukru, pieprzu i soli do smaku.
*Wybierając kurczaka - gotujemy go od razu z dodatkiem warzyw i przypraw - wszystko wrzucamy do gotującej się wody.
*Wybierając kurczaka - gotujemy go od razu z dodatkiem warzyw i przypraw - wszystko wrzucamy do gotującej się wody.
Bardzo lubię kalafiorową. Fajny przepis, robię podobnie.
OdpowiedzUsuń