Menu górne

Malinowa Chmurka

 

Hitową Malinową Chmurkę znają i kochają chyba wszyscy. To lekkie ciasto idealne nie tylko na lato :) Kruchutkie ciasto maślane, intensywna w smaku galaretka wypakowana orzeźwiającymi malinami i słodki, delikatny krem waniliowy zwieńczony chrupiącą bezą. Bajka to mało powiedziane. Inspiracją był dla mnie przepis,  o tej samej nazwie, z cudownych Moich Wypieków :) Trochę do zmieniłam, można powiedzieć dostosowałam do swoich marzeń o ... Malinowej Chmurce :)
Robiłam ją już wiele razy, ale nigdy nie nadążałam ze zrobieniem zdjęć - to już chyba mówi samo za siebie :) Koniecznie spróbujcie !!!

 


 Składniki na Kruche Ciasto (foremka 40 cm x 25 cm):

  • 2 szklanki mąki pszennej (około 320 g)
  • 1 szklanka mąki krupczatki (około 200 g)
  • 200 g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • 110 g cukru pudru
  • 8 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  + odrobina masła (można uszczknąć z powyższych 200 g) i odrobina maki - do wysmarowania i oprószenia foremki.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą i cukrami, następnie zagnieść z zimnym masłem na sypką masę przypominającą mokry piasek. Dodać żółtka - ponownie zagnieść. Schłodzić w lodówce przez około 30 min. Dużą formę z odpinanymi bokami wysmarować masłem i oprószyć odrobiną mąki pszennej. Boki odpiąć. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 7 mm, delikatnie (dla ułatwienia pracy) złożyć placek na pół i przełożyć na blaszkę, rozłożyć, wystające fragmenty ciasta można odciąć i upiec z nich przy okazji ciasteczka (włożyć na papierze do piekarnika obok formy - zobaczycie jakie pyszne jest ciasto. Można też zamrozić :) Do blachy dopiąć boki, formę wstawić do lodówki na 30 min. Następnie ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 250*  z termoobiegiem. Po 5 min., zmniejszyć temperaturę do 200*, wyłączyć termoobieg i piec około 20 minut, do zezłocenia i podrośnięcia. Wyjąć i przestudzić na kratce. 
 

Składniki na Galaretkę z Malinami:

  • 4 malinowe galaretki
  • 1 kg malin
  • 1 i 1/4 litra wody

Galaretki wsypać do miseczki,  zalać bardzo gorącą wodą, wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny. Pozostawić do osiągnięcia temperatury pokojowej. Kiedy galaretka zacznie lekko gęstnieć dodać zimne (najlepiej wyjęte z lodówki) maliny. Gęstniejącą galaretkę z owocami przelać na wystudzone ciasto w formie. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. 

Składniki na Krem Śmietankowy:

  • 750 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru pudru (lub więcej)
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki żelatyny + odrobina mleka

Żelatynę zalać mlekiem tylko do przykrycia, wymieszać, odstawić na 10 min. Śmietankę ubić z cukrami na sztywno, dodawać powoli śmietanę 18%. Żelatynę rozpuścić w mikrofali (5 s. - nie doprowadzić do zawrzenia!). Rozmieszać z łyżką kremu, dodać do pozostałej masy i dobrze ją ubić. Krem wyłożyć na galaretkę wierzch ciasta z galaretką, wyrównać, przykryć bezowym płatem. Całość schłodzić przez minimum 8 godzin. 

Składniki na bezową chmurkę:

  • 5 białek
  • niepełna 1 szklanka cukru
  • 1/2 łyżeczki budyniu śmietankowego, bez cukru (proszek)
  • szczypta soli
Sugestia - najlepiej przelać białka do szklanki, tyle ile zajmują białka - tyle powinno być cukru, dla bezpieczeństwa może być łyżka więcej, ale nie mniej.
 
Białka ubić na sztywno z solą, dodawać cukier, łyżka po łyżce, partiami. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, masa będzie bardzo gęsta, śnieżnobiała - dodać przesiana odrobinę budyniu. Ubić. Same boki od formy w której robimy ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do wypieków. Przełożyć do środka masę bezową - równomiernie rozprowadzić prawie do samych boków formy (polecam zostawić 1 cm tolerancji dla rosnącej bezy, żeby nie trzeba było jej przycinać:), można zrobić ozdobne górki i dołki w masie. Delikatnie, ku górze zdjąć boki formy. Blaszkę z bezą wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* z termoobiegiem. Natychmiast zmniejszyć temperaturę do 140* i suszyć bezę przez 30 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 130* i suszyć dalej przez 1 godz. Następnie dosuszać w 110* przez 30 min. Wyjąć. (Każdy musi wyczuć swój piekarnik. Beza powinna być kremowa, krucha - jeśli taka nie jest - dosuszyć w 150 * przez 10 min., a następnie przez 30 min. w 100*.) Wyjąć, wystudzić, powinna być z chrupiąca. 

2 komentarze:

Bardzo dziękuję za komentarz :)