Menu górne

Kokosowe Drożdżówki z Malinami i Budyniem




 Kokos, wanilia, maliny to smaki, które tworzą te mięciutkie i puszyste słodkie bułeczki. Ciasto jak zwykle jest delikatne i lekkie, a przy tym wilgotne, obsypane kokosową kruszonką - pycha! Drożdżówki z tego przepisu pysznie smakują z kawą o smaku raffaello (tutaj przepis). Musicie spróbować ;)




Składniki na 2 blaszki:
  • 4 i ½ szklanki mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 3 jajka 
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • 65 g masła
  • 25 ml oleju
  • 500 g malin
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
Składniki na masę budyniowo-kokosową:
  •  1 i 1/2 budyniu waniliowego bez cukru (proszek)
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki śmietanki 30%
  • 1 duża łyżka mąki pszennej
  • 4 duże łyżki cukru (lub mniej / więcej)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 cukier waniliowy
  •  4 łyżki syropu kokosowego
Składniki na Kokosową Kruszonkę:
  • 100-110 g masła
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szlanki cukru (niepełna)
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
W 3/4 szklanki mleka wymieszać proszki budyniowe i mąkę pszenną. W rondelku zagotować na małym ogniu pozostałe mleko ze śmietanka, cukrami i syropem kokosowym. Dodać budyniową mieszankę i energicznie wymieszać, spróbować i ewentualnie dosłodzić - ale uwaga, może to wpłynąć na gęstość masy (lepiej dostosować ilość cukru wcześniej). Masa powinna być gęsta (ale po ostygnięciu jeszcze zgęstnieje). Przełożyć do innego naczynia, przykryć folią z wierzchu i odstawić do całkowitego wystudzenia, a następnie schłodzić przez min. 30 min.

Do miski wykruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, 2/3 szklanki mleka i łyżkę mąki. Połączyć. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia na 15-20 min. W tym czasie przesiać pozostałą mąkę. Z jajek, soli i reszty cukru ubić puszystą masę. Do przesianej mąki dodać rozczyn z drożdży, masę jajeczną, śmietankę i pozostałe mleko. Wyrobić ciasto, ręcznie lub mikserem z odpowiednimi końcówkami. Gdy składniki się połączą dodać powoli, partiami, rozpuszczone i lekko przestudzone masło i olej. Wyrabiać ciasto około 10-12 minut. Jeśli wyrabiamy mikserem - po 7 minutach przejść także na zagniatanie ręczne. Ciasta drożdżowego trzeba "dotknąć", zagnieść chwilę rękami. Kiedy będzie gładkie, elastyczne, odchodzące od rąk - gotowe. Odstawić w ciepłe miejsce, w dużej misce na 1 godzinę i 30 minut, do podwojenia objętości. 
Wiórki kokosowe chwile podprażyć na suchej patelni, powinny się ocieplić i stać bardziej biało-kremowe (nie złote!) - będą bardziej aromatyczne. Przestudzić.
Zagnieść wyrośnięte ciasto drożdżowe dodając do niego wystudzone wiórki kokosowe. Ciasto podzielić na cztery części - każdą kolejno rozwałkować na placek dłuższy niż szerszy. Rozsmarować na nim budyń i zwinąć jak bardzo, bardzo długiego, wąskiego naleśnika. Podzielić na "drożdżówkowe porcje" - długość jednej powinna być podobna właśnie do długości naleśnika. Przeciąć każdą wzdłuż, pozostawiając na końcu 2 cm nie przecięte. Zapleść jak warkocza i połączyć ze sobą końcówki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach - urosną. Kokosowe drożdżówki można lekko posmarować rozmąconym żółtkiem z odrobiną ciepłego mleka lub samym ciepłym mlekiem.W każdą kokosową słodką bułeczkę z budyniem powciskać (ułożyć) maliny. Odstawić na 30 minut na drugie wyrastanie.
W tym czasie przygotować kruszonkę łącząc najpierw mąkę z zimnym masłem, później zagniatając z cukrem i wiórkami. Posypać bułeczki kokosową kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*, piec około 40 minut, do zezłocenia i przypieczenia kruszonki. Wyjąć i przykryć blaszkę lnianą, wilgotną ściereczką. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.


3 komentarze:

  1. Są pyszne. Potwierdzam

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy syrop kokosowy to można zamienić na olej kokosowy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie można - syrop kokosowy to nie tłuszcz. Można zastąpić syrop mlekiem kokosowym - ale wtedy trzeba dodać mniej zwykłego mleka.

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)