Kokos, wanilia, maliny to smaki, które tworzą te mięciutkie i
puszyste słodkie bułeczki. Ciasto jak zwykle jest delikatne i lekkie, a
przy tym wilgotne, obsypane kokosową kruszonką - pycha! Drożdżówki z
tego przepisu pysznie smakują z kawą o smaku raffaello (tutaj przepis).
Musicie spróbować ;)
- 4 i ½ szklanki mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych
- 3 jajka
- ¾ szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki śmietanki 30%
- 65 g masła
- 25 ml oleju
- 500 g malin
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
Składniki na masę budyniowo-kokosową:
- 1 i 1/2 budyniu waniliowego bez cukru (proszek)
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki śmietanki 30%
- 1 duża łyżka mąki pszennej
- 4 duże łyżki cukru (lub mniej / więcej)
- 1 cukier waniliowy
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżki syropu kokosowego
- 100-110 g masła
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szlanki cukru (niepełna)
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
Do
miski wykruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, 2/3 szklanki mleka i
łyżkę mąki. Połączyć. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia na 15-20 min. W
tym czasie przesiać pozostałą mąkę. Z jajek, soli i reszty cukru ubić
puszystą
masę. Do przesianej mąki dodać rozczyn z drożdży, masę jajeczną,
śmietankę i pozostałe mleko. Wyrobić ciasto, ręcznie lub mikserem z
odpowiednimi końcówkami. Gdy składniki się połączą dodać powoli,
partiami, rozpuszczone i lekko przestudzone masło i olej. Wyrabiać
ciasto około 10-12 minut. Jeśli
wyrabiamy mikserem - po 7 minutach przejść także na zagniatanie ręczne.
Ciasta drożdżowego trzeba "dotknąć", zagnieść chwilę rękami. Kiedy
będzie gładkie, elastyczne, odchodzące od rąk - gotowe. Odstawić w
ciepłe miejsce, w dużej misce na 1 godzinę i 30 minut, do podwojenia
objętości.
Wiórki kokosowe chwile podprażyć na suchej patelni, powinny się ocieplić i stać bardziej biało-kremowe (nie złote!) - będą bardziej aromatyczne. Przestudzić.
Zagnieść
wyrośnięte ciasto drożdżowe dodając do niego wystudzone wiórki kokosowe. Ciasto podzielić na cztery części - każdą kolejno rozwałkować
na
placek dłuższy niż szerszy. Rozsmarować na nim budyń i zwinąć jak bardzo,
bardzo długiego, wąskiego naleśnika. Podzielić na "drożdżówkowe porcje"
- długość jednej powinna być podobna właśnie do długości naleśnika.
Przeciąć każdą wzdłuż, pozostawiając na końcu 2 cm nie przecięte.
Zapleść jak warkocza i połączyć ze sobą końcówki. Układać na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach - urosną. Kokosowe drożdżówki można lekko posmarować rozmąconym żółtkiem z odrobiną
ciepłego mleka lub samym ciepłym mlekiem.W każdą kokosową słodką
bułeczkę z budyniem powciskać (ułożyć) maliny. Odstawić na 30 minut na
drugie wyrastanie.
W tym czasie przygotować kruszonkę łącząc najpierw mąkę z zimnym masłem, później zagniatając z cukrem i wiórkami. Posypać bułeczki kokosową kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*, piec około 40 minut, do zezłocenia i przypieczenia kruszonki. Wyjąć i przykryć blaszkę lnianą, wilgotną ściereczką. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
W tym czasie przygotować kruszonkę łącząc najpierw mąkę z zimnym masłem, później zagniatając z cukrem i wiórkami. Posypać bułeczki kokosową kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*, piec około 40 minut, do zezłocenia i przypieczenia kruszonki. Wyjąć i przykryć blaszkę lnianą, wilgotną ściereczką. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Są pyszne. Potwierdzam
OdpowiedzUsuńA czy syrop kokosowy to można zamienić na olej kokosowy
OdpowiedzUsuńNie można - syrop kokosowy to nie tłuszcz. Można zastąpić syrop mlekiem kokosowym - ale wtedy trzeba dodać mniej zwykłego mleka.
Usuń