Wiecie, że kocham pracę z drożdżami. Ciasta drożdżowe piekę chyba najczęściej. Dziś przepis na Drożdżową Struclę z Serem. Pachnie wspaniale, ciasto jest wilgotne, puszyste, mięciutkie, znikające w buzi. Jeśli lubicie twaróg w wypiekach, czy chociażby drożdżówki z serem - to przepis dla Was. Moja strucla urosła, aż za bardzo - z czego można się tylko cieszyć :)
Bardzo polecam.
Składniki na 2 Strucle z Serem:
- 6,5 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 2 cukry waniliowe
- 75 g drożdży świeżych
- szczypta soli
- 3 jajka
- 2 żółtka (białka można zamrozić i wykorzystać np. do bez)
- 800-900 g sera białego tłustego (dobrej jakości! np. Mlekovita)
- 200 g serka śmietankowego (jak na kanapki np. Twój Smak Piątnica)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 żółtko
- 1 białko
- 1 łyżka proszku budyniowego waniliowego
- 1/3 szklanki mleka 2%
- 120 g masła prawdziwego
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
Zrobić
rozczyn. Świeże drożdże pokruszyć do większej miski, wsypać 2 łyżki
cukru, 2 łyżki przesianej mąki, wlać 1 szklankę ciepłego mleka (nie
gorącego, "zabijemy" drożdże) - wymieszać łyżką do połączenia, przykryć
talerzem i odstawić na 15-20 min. do wyrośnięcia.
W
tym czasie przesiać pozostałą mąkę do dużej miski (pamiętaj - ciasto
podwoi objętość). Z jajek i żółtek, reszty cukrów ubić gęsty i
puszysty kogel-mogel. Do przesianej mąki dodać podrośnięte drożdże,
ubite jajka z cukrami, pozostałe ciepłe mleko i szczyptę soli -
rozpocząć wyrabianie, ręcznie lub mikserem z odpowiednimi końcówkami
przeznaczonymi do tego typu ciast. Po około 5 minutach, kiedy składniki
się połączą, kontynuując pracę dodawać powoli strużką oleju. Po
wykorzystaniu całego tłuszczu wyrabiać ciasto jeszcze około 8 minut.
Powinno być pulchne, elastyczne, sprężyste, napowietrzone, gładkie.
Przykryć miskę czystą ściereczką lub talerzem i odstawić do podwojenia
objętości (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 1,5 godz.
Dużą prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Pod koniec wyrastania ciasta przygotować masę serową. Do białego sera dodać połowę cukru, żółtko i rozprowadzony w mleku budyń. Zblendować na jednolitą bardzo gęstą masę. Tuż przed wyłożeniem masy na ciasto - ubić biała na sztywno. Dodać pozostały cukier i ubijać aż kryształki się rozpuszczą, a białka staną lśniące i sztywne. Wmieszać do masy serowej szpatułką.
Wyrośnięte
Ciasto Drożdżowe dobrze, ale krótko zagnieść.
SPOSÓB 1:
Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na długi i szeroki prostokątny placek. Na każdym placku rozsmarować równomiernie masę serową. Następnie złożyć same końcówki placka do środka - z obu stron, a później całość zwinąć wzdłuż - jak strucle. Przełożyć do brytfanny lub dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć drugą struclę obok pierwszej w tej samej formie.
SPOSÓB 1:
Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na długi i szeroki prostokątny placek. Na każdym placku rozsmarować równomiernie masę serową. Następnie złożyć same końcówki placka do środka - z obu stron, a później całość zwinąć wzdłuż - jak strucle. Przełożyć do brytfanny lub dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć drugą struclę obok pierwszej w tej samej formie.
Odstawić na 15-20 min. do
wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę. Masło zagnieść z mąką na sypki
proszek. Następnie dodać cukier, zagnieść tworząc kruszonkę. Po tym
czasie można posmarować ciasto ciepłym mlekiem lub białkiem rozkłóconym w ciepłym mleku i obsypać
kruszonką.
Wstawić ciasto do nagrzanego do 175* piekarnika. Piec około 1 godz. 10 min. Wyjąć.
Natychmiast przykryć całe
ciasto wilgotną lnianą ściereczką. Zdjąć po 15 - 20 minutach.
Gdyby miał mi tylko kto upiec :) na pewno smakuje pysznie. Piękne zdjęcia. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNajlepsze ciasto drożdżowe. Strucle wyszły przepyszne, pulchniutkie i miękkie. Cudo. Zajadali sie wszyscy tydzien temu a dzis poproszono mnie o powtorkę :) tym razem zrobie z kruszonką cynamonową z innego pani przepisu. Bedzie pasowac prawda ? Czy orzechowa ? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBędzie pasować :) Ja bym zrobiła z cynamonowo-waniliową kruszonką :) Pozdrawiam :)
UsuńSuper ...upiekłam i rewelacja polecam ja dodałam jeszcze truskawkowy dżem bomba ....do mleka na śniadanie...pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńDobry pomysł :) Aż chyba sama jutro znów upiekę :) Pozdrawiam serdecznie ! :)
UsuńBardzo dobre drożdżowe wczoraj piekłam i na śniadanie jak za dzieciństwa_+bułka i mleko😋 pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) Dziękuję za komentarz ! Pozdrawiam :)
UsuńMam pytanie czy ten olej to dodawać już jak ciasto jest takie zwarte i od razu czy co jakiś czas dodać wnieść i znów dodać moje drożdżowe są jakieś kiepskie gdzieś robię błąd i nie moge go znaleźć z góry dziękuję za odpowiedź pozdrawiam 😉
OdpowiedzUsuńMam pytanie czy ten olej to dodawać już jak ciasto jest takie zwarte i od razu czy co jakiś czas dodać wnieść i znów dodać moje drożdżowe są jakieś kiepskie gdzieś robię błąd i nie moge go znaleźć z góry dziękuję za odpowiedź pozdrawiam 😉
OdpowiedzUsuńKiedy połączą się składniki - tzn. zniknie "sucha mąka" ;) - dodawać olej, partiami np. na trzy razy. Za każdym razem odczekać, aż ciasto go wchłonie, czyli około 1 minuty. Ciasto miksować z hakami około 7-8 min. później chwilę zagniatać ręcznie i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńIdealne ciasto drożdżowe! I jeszcze kruszonka:) Przepis skrojony pod moje preferencje:D
OdpowiedzUsuń