Dziś klasyka i tradycja sama w sobie :)
Przepis na panierowane piersi z kurczaka z płynnym masłem w środku - czyli klasyczne devolaye. Niezwykle soczyste mięso, chrupiąca panierka i aromatyczne masło wypływające z środka po przekrojeniu to propozycja na prosty, efektowny obiad, któremu trudno się oprzeć. Wykonanie jest proste i wcale nie potrzeba żadnych wykałaczek :)
Przepis na panierowane piersi z kurczaka z płynnym masłem w środku - czyli klasyczne devolaye. Niezwykle soczyste mięso, chrupiąca panierka i aromatyczne masło wypływające z środka po przekrojeniu to propozycja na prosty, efektowny obiad, któremu trudno się oprzeć. Wykonanie jest proste i wcale nie potrzeba żadnych wykałaczek :)
- 4 piersi z kurczaka
- 4 łyżeczki masła dobrej jakości! (lub więcej, zależy jak duże są filety)
- sól
- mąka pszenna
- bułka tarta (używam domowej)
- 2-3 duże jajka
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie, jeśli lubicie)
- natka pietruszki
Filety z kurczaka umyć, osuszyć i naciąć w szerz tworząc kieszonkę. Delikatnie rozłożyć filety i utłuc tłuczkiem, ale tak aby nie zrobiły się dziury. Powstaną duże kotlety. Każdy posolić po całości, na środku ułożyć masło (wedle uznania, ale nie za dużo, tak aby dało się ładnie i solidnie uwięzić je w środku). Można masło utrzeć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i takim wypełnić wnętrze filetów lub dodać do masła posiekaną natkę pietruszki. Ciasno złożyć wszystkie brzegi kotleta do środka, w dłoniach delikatnie ścisnąć, aby uszło powietrze. Obtoczyć w mące, rozbełtanych i posolonych jajkach oraz bułce.
Wstawić do zamrażarki na 30 min. Po wyjęciu wrzucać na mocno rozgrzany olej. Po chwili można zmniejszyć moc panika. Smażyć do zarumienienia z obu stron, około 6-7 minut.
*Olej powinien sięgać prawie do połowy wysokości kotletów.
Podawać posypane natką pietruszki - z ziemniakami, koperkiem i ulubioną surówką.
Podobne przepisy:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)