Dziś pomysł na łatwe do przygotowania i mega efektowne roladki z kurczaka w cieście francuskim. Dzięki pieczeniu w cieście francuskim mięso drobiowe jest wyjątkowo soczyste i delikatne, a przez zawarty w środku farsz, nabiera wspaniałego aromatu. Farsz możecie przygotować według własnych upodobań smakowych. Świetnie pasują tutaj zarówno boczek, papryka, cebulka, czy pieczarki lub szpinak i czosnek. Można podawać na gorąco np. z dodatkiem sałatki z zieleniny, ale roladki smaczne są również na zimno, pokrojone w grubsze przekąskowe-porcyjki. Bardzo polecam!
Składniki na 4 porcje:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka złocistego
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej/ostrej
- 1 duża szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 cebula
- 1/2 papryki czerwonej
- 4 plasterki boczku
- 1/2 papryki żółtej
- żółty ser - gouda, edamski, tylżycki, morski - ile chcecie ;)
- sól
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (około 350 g)
- masło
Przygotować farsz. Boczek w plastrach podsmażyć na suchej patelni, do zarumienienia. Plasterki przełożyć na talerz, a na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Można dodać odrobinę masła - gdyby było za mało tłuszczu.Pod koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i żółtą oraz odrobinę soli do smaku. Przełożyć do miseczki i wystudzić. Do wystudzonego farszu dodać starty żółty ser - ile chcecie. Wymieszać.
Piersi umyć, osuszyć. Natrzeć oliwą, przyprawą do kurczaka, papryką i pieprzem. Przeciąć w poprzek, ale nie do końca, rozłożyć powstałe połówki tworząc jednego dużego fileta. Delikatnie rozbić go tłuczkiem. Na środku, po prawie całej długości ułożyć plasterek boczku, a na nim przygotowany farsz, po czym zwinąć w roladkę chowając do środka brzegi. Tak przygotować 4 porcje. Ciasto francuskie lekko rozwałkować. Podzielić na 4 równe części przypominające kwadrat. Na każdej z nich, na środku ułożyć roladkę. Ciasto po bokach roladki pociąć nożem w skośne paski, które następnie należy owinąć wokół roladki.
Gotowe porcyjki układać w odstępach na papierze do wypieków, posmarować roztopionym masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200* i piec około 30-45 min. Gdyby wierzch zbyt się przypiekał można nieco zmniejszyć temperaturę lub przykryć roladki od góry dodatkowym arkuszem papieru do wypieków. Wyjąć, można podawać na gorąco z sosem czosnkowym i sałatką z zieleniny. Na zimno są również smaczne ;)
Ps.: Jeśli zostanie Wam trochę farszu i ciasta - jak mnie - możecie z tego przygotować warzywne mini przekąski :)
Podobne przepisy:
Zapiekane Ziemniaki Nacinane z Boczkiem i Serem
Devolay z Serem i Szynką w Chrupiącej Panierce (Cordon Bleu)
Panierowane Filety z Kurczaka z Bekonem i Serem
Filet z Indyka z Rodzynkami i Serem w Chrupiącej Panierce
Pięknie podany kurczak :) Bardzo lubię kurczaka, nie obraziłbym się, gdyby ktoś zrobił mi taki obiad :)
OdpowiedzUsuń