Menu górne

Faszerowane Roladki z Kurczaka w Cieście Francuskim

 

Dziś pomysł na łatwe do przygotowania i mega efektowne roladki z kurczaka w cieście francuskim. Dzięki pieczeniu w cieście francuskim mięso drobiowe jest wyjątkowo soczyste i delikatne, a  przez zawarty w środku farsz, nabiera wspaniałego aromatu. Farsz możecie przygotować według własnych upodobań smakowych. Świetnie pasują tutaj zarówno boczek, papryka, cebulka, czy pieczarki lub szpinak i czosnek. Można podawać na gorąco np. z dodatkiem sałatki z zieleniny, ale roladki smaczne są również na zimno, pokrojone w grubsze przekąskowe-porcyjki. Bardzo polecam!

 

 

Składniki na 4 porcje:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka 
  • 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka złocistego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej/ostrej
  • 1 duża szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 cebula
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 4 plasterki boczku
  •  1/2 papryki żółtej
  • żółty ser - gouda, edamski, tylżycki, morski - ile chcecie ;)
  • sól
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (około 350 g)
  • masło

Przygotować farsz. Boczek w plastrach podsmażyć na suchej patelni, do zarumienienia. Plasterki przełożyć na talerz, a na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Można dodać odrobinę masła - gdyby było za mało tłuszczu.Pod koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i żółtą oraz odrobinę soli do smaku. Przełożyć do miseczki i wystudzić. Do wystudzonego farszu dodać starty żółty ser - ile chcecie. Wymieszać. 

Piersi umyć, osuszyć. Natrzeć oliwą, przyprawą do kurczaka, papryką i pieprzem.  Przeciąć w poprzek, ale nie do końca, rozłożyć powstałe połówki tworząc jednego dużego fileta. Delikatnie rozbić go tłuczkiem. Na środku, po prawie całej długości ułożyć plasterek boczku, a na nim przygotowany farsz, po czym zwinąć w roladkę chowając do środka brzegi. Tak przygotować 4 porcje. Ciasto francuskie lekko rozwałkować. Podzielić na 4 równe części przypominające kwadrat. Na każdej z nich, na środku ułożyć roladkę. Ciasto po bokach roladki pociąć nożem w skośne paski, które następnie należy owinąć wokół roladki. 

 

Gotowe porcyjki układać w odstępach na papierze do wypieków, posmarować roztopionym masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200* i piec około 30-45 min. Gdyby wierzch zbyt się przypiekał można nieco zmniejszyć temperaturę lub przykryć roladki od góry dodatkowym arkuszem papieru do wypieków. Wyjąć, można podawać na gorąco z sosem czosnkowym i sałatką z zieleniny. Na zimno są również smaczne ;)

Ps.: Jeśli zostanie Wam trochę farszu i ciasta - jak mnie - możecie z tego przygotować warzywne mini przekąski :)

 

Podobne przepisy:

 Zapiekane Ziemniaki Nacinane z Boczkiem i Serem

https://natomamochote.blogspot.com/2020/07/zapiekane-ziemniaki-nacinane-z-boczkiem.html

Devolay z Masłem w Środku

 Devolay z Serem i Szynką w Chrupiącej Panierce (Cordon Bleu)

https://natomamochote.blogspot.com/2019/09/devolay-z-serem-i-szynka-w-chrupiacej.html

Panierowane Filety z Kurczaka z Bekonem i Serem

 

 Filet z Indyka z Rodzynkami i Serem w Chrupiącej Panierce

 

 Devolay z Serem i Kurkami


http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/devolay-z-serem-i-kurkami.html

1 komentarz:

  1. Pięknie podany kurczak :) Bardzo lubię kurczaka, nie obraziłbym się, gdyby ktoś zrobił mi taki obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)