Menu górne

Panierowane Filety z Kurczaka z Boczkiem i Serem

 
Uwielbiam filety z kurczaka w panierce i bardzo lubię co jakiś czas podawać je w nowej odsłonie. Tym razem pod pierzynką z żółtego sera i bekonu. Podałam z ziemniakami z koperkiem i orzeźwiającymi surówkami: z tartej marchewki i Colesław. Bardzo polecam!

 

 










 

 

 

NDNDANDL

 

 

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • 3 jajka
  • sól
  • koperek
  • świeże / mrożone grzyby
  •  1 cebula
  • 1-2 łyżki masła
  • olej do smażenia 
  • 12 plasterków bekonu surowego (lub więcej)
  • ser żółty w plasterkach (ile chcecie, gouda, tylżycki, edamski, cheddar)

Bekon podsmażyć na suchej patelni do zarumienienia. Odłożyć na bok. Piersi umyć, osuszyć. Podzielić na kotlety, a następnie każdego utłuc tłuczkiem. Posolić. Obtaczać kolejno w mące, rozbełtanym i lekko osolonym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzać 250 g masła klarowanego. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia z obu stron. Pod koniec, tuż przed zdjęciem z patelni położyć na każdym kotlecie po plasterku żółtego sera. Kiedy się roztopi zdjąć filety w panierce z patelni i położyć na ręczniku papierowym. Natychmiast położyć na roztopionym serze podsmażony wcześniej bekon. 

Druga opcja, dla cierpliwych :D jest taka, że kotlety smażymy normalnie na złoto z obu stron, przekładamy na papier do pieczenia, a następnie na blaszkę z wyłożonym papierem do pieczenia. Na każdym kładziemy ser żółty - wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250* i zapiekamy około 2-3 min. na funkcji górna grzałka, następnie dokładamy na wierzch podsmażony bekon - zapiekamy 1 minutkę. 

Trzecia - to samo robimy w mikrofali - na usmażonego kotleta kładziemy ser, bekon i wstawiamy do mikrofali na 1-2 min. :) 

Podałam z ziemniakami i surówką (poniżej przepisy).

 

 

Podobne przepisy:

 


Surówka Colesław


Marchewka z Chrzanem

https://natomamochote.blogspot.com/2019/05/marchewka-z-chrzanem.html


Domowa Shoarma

https://natomamochote.blogspot.com/2017/10/domowa-shoarma.html


Devolay z Masłem w Środku

2 komentarze:

Bardzo dziękuję za komentarz :)