NDNDANDL
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- mąka pszenna
- bułka tarta
- 3 jajka
- sól
- koperek
- świeże / mrożone grzyby
- 1 cebula
- 1-2 łyżki masła
- olej do smażenia
- 12 plasterków bekonu surowego (lub więcej)
- ser żółty w plasterkach (ile chcecie, gouda, tylżycki, edamski, cheddar)
Bekon podsmażyć na suchej patelni do zarumienienia. Odłożyć na bok. Piersi umyć, osuszyć. Podzielić na kotlety, a następnie każdego utłuc tłuczkiem. Posolić. Obtaczać kolejno w mące, rozbełtanym i lekko osolonym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzać 250 g masła klarowanego. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia z obu stron. Pod koniec, tuż przed zdjęciem z patelni położyć na każdym kotlecie po plasterku żółtego sera. Kiedy się roztopi zdjąć filety w panierce z patelni i położyć na ręczniku papierowym. Natychmiast położyć na roztopionym serze podsmażony wcześniej bekon.
Druga opcja, dla cierpliwych :D jest taka, że kotlety smażymy normalnie na złoto z obu stron, przekładamy na papier do pieczenia, a następnie na blaszkę z wyłożonym papierem do pieczenia. Na każdym kładziemy ser żółty - wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250* i zapiekamy około 2-3 min. na funkcji górna grzałka, następnie dokładamy na wierzch podsmażony bekon - zapiekamy 1 minutkę.
Trzecia - to samo robimy w mikrofali - na usmażonego kotleta kładziemy ser, bekon i wstawiamy do mikrofali na 1-2 min. :)
Podałam z ziemniakami i surówką (poniżej przepisy).
Podobne przepisy:
Marchewka z Chrzanem
Zapiekane Ziemniaki Nacinane z Boczkiem i Serem
Tradycyjny Kotlet Schabowy z Kością
Devolay z Serem i Szynką w Chrupiącej Panierce (Cordon Bleu)
Próżony Schab z Cebulką i Podsmażanymi Kopytkami
Pieczone Ziemniaki z Piekarnika
Kotlet Schabowy w Serowej Panierce
Panierowane Filety z Kurczaka z Grzybami Smażonymi na Maśle
Super :-) lubię takie obiadki
OdpowiedzUsuńMoglibyśmy jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuń