Menu górne

Gęsty Gulasz Wołowy z Kaszą i Surówką


Mięciutka, rozpływająca się w ustach wołowina w naturalnie gęstym sosie z dodatkiem cebuli podana z kaszami - orkiszową i/lub gryczaną - oraz surówką -> smakuje obłędnie. 
Łatwy w przygotowaniu, polski obiad, którego rodzina na pewno na długo nie zapomni. Jest przepyszny. 
Bardzo polecam!

  
Składniki:
  •  1 kg mięsa wołowego na gulasz
  • 4-5 cebuli
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka pieprzu (lub mniej)
  • 1 przyprawa do gulaszu (użyłam Kamis)
  • sól
  • woda
  • 1 łyżka domowego smalcu lub olej
Mięso pokroić w "gulaszową kostkę". Zamarynować w w przyprawie do gulaszu i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie roztopić na patelni smalec. Na największej mocy palnika  krótko obsmażyć mięso  z każdej strony (powinno być mocno przyrumienione). Przełożyć mięso do garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie, po czym zalać wrzącą wodą tylko do przykrycia mięsa. Gotować pod przykryciem około 1 godz. i 30 min. Po tym czasie pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodać do gulaszu. Gotować około 40 min. Po tym czasie dodać pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i ewentualnie dosolić sos. 

Dodatki:
  • 400 g kaszy orkiszowej / jaglanej / owsianej / gryczanej / jęczmiennej 

Surówka z Buraków, Jabłka i Marchewki z Czosnkiem:
  • 4 buraki
  • 2 jabłka
  •  1 marchewka
  • 2 ogórki kiszone
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 1 niepełna łyżka majonezu (i / lub jogurtu naturalnego)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru (niekoniecznie- buraki powinny być słodkie)
Warzywa obrać. Buraki i jabłka zetrzeć na średnich oczkach, marchewkę zetrzeć na małych oczkach. Ogórka pokroić w drobną kostkę. Składniki umieścić w misce. Dodać sok z cytryny, starty czosnek, sól, cukier i majonez (lub jogurt). Dobrze wymieszać.

3 komentarze:

  1. Bardzo pyszne danie. Wołowina to jedno z moich ulubionych mięs :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega! Mięsko rozpływa się w buzi i ten sos.. pyszneeeeee !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mięso wygląda fantastycznie

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)