Mięciutka, rozpływająca się w ustach wołowina w naturalnie gęstym sosie z dodatkiem cebuli podana z kaszami - orkiszową i/lub gryczaną - oraz surówką -> smakuje obłędnie.
Łatwy w przygotowaniu, polski obiad, którego rodzina na pewno na długo nie zapomni. Jest przepyszny.
Bardzo polecam!
Łatwy w przygotowaniu, polski obiad, którego rodzina na pewno na długo nie zapomni. Jest przepyszny.
Bardzo polecam!
Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego na gulasz
- 4-5 cebuli
- 4 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu (lub mniej)
- 1 przyprawa do gulaszu (użyłam Kamis)
- sól
- woda
- 1 łyżka domowego smalcu lub olej
Mięso pokroić w "gulaszową kostkę". Zamarynować w w przyprawie do gulaszu i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie roztopić na patelni smalec. Na największej mocy palnika krótko obsmażyć mięso z każdej strony (powinno być mocno przyrumienione). Przełożyć mięso do garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie, po czym zalać wrzącą wodą tylko do przykrycia mięsa. Gotować pod przykryciem około 1 godz. i 30 min. Po tym czasie pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodać do gulaszu. Gotować około 40 min. Po tym czasie dodać pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i ewentualnie dosolić sos.
Dodatki:
- 400 g kaszy orkiszowej / jaglanej / owsianej / gryczanej / jęczmiennej
Surówka z Buraków, Jabłka i Marchewki z Czosnkiem:
- 4 buraki
- 2 jabłka
- 1 marchewka
- 2 ogórki kiszone
- 2-3 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- 1 niepełna łyżka majonezu (i / lub jogurtu naturalnego)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka cukru (niekoniecznie- buraki powinny być słodkie)
Bardzo pyszne danie. Wołowina to jedno z moich ulubionych mięs :)
OdpowiedzUsuńMega! Mięsko rozpływa się w buzi i ten sos.. pyszneeeeee !!!
OdpowiedzUsuńMięso wygląda fantastycznie
OdpowiedzUsuń