Menu górne

Próżony Schab z Cebulką i Podpiekanymi Kopytkami



Prze-py-szne! Kruchy, delikatny Schab duszony i podpiekany z Cebulką, a do tego podsmażane na niewielkiej ilości domowego smalcu kopytka. Uwielbiaaam <3 Schab najlepiej smakuje mi właśnie w takiej postaci, jeśli chodzi o mięsa panierowane - zdecydowanie wolę Piersi z Kurczaka. Jednak tak przygotowany świeży, chudy kawałek Schabu jest niezrównanie doskonały. Taki obiad gwarantuje miło i długo spędzony rodzinny czas przy stole. Bardzo, bardzo polecam! 
 

Dzień wcześniej można przygotować kopytka
(a już na pewno ugotować i utłuc  ziemniaki)

Składniki na Domowe Kopytka:
  • 8 ugotowanych i utuczonych ziemniaków*
  • 0,5-0,8 kg mąki pszennej
  • 2 jajka
  •  duża szczypta soli
  • 1-2 łyżeczki domowego smalcu (może zawierać skwarki - będzie smaczniej)
 *Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, dobrze utłuc i odstawić (bez przykrywania) do całkowitego ostygnięcie - najlepiej na całą noc w zimne miejsce. W przypadku kopytek i tego typu klusek, dużo zależy od rodzajów ziemniaków i czasu ich gotowania - nie powinny być "zbyt mokre", przegotowane i za długo "ugniatane".
Do zimnych ziemniaków wbić jajka, dodać sól, krótko zagnieść. Dosypać pół kilograma mąki pszennej i zagnieść, dosypując dalej mąki (w razie potrzeby). Ciasto na kopytka powinno być elastyczne, nie lepić się (za mało mąki) i nie rozwarstwiać (za dużo mąki). Zbyt długie ugniatanie również powoduje że masa stanie się bardziej lepka. Gotowe ciasto podzielić na trzy części. Z każdej kolejno uformować wałek (można podsypywać mąką, o ile jest taka konieczność, w moim przypadku udało się całkowicie bez mąki). Kroić wałek na "kopytka" wedle upodobania (mniejsze będą bardziej stabilne). Wrzucić do gotującej się wody (najlepiej partiami - na dwa/trzy razy), delikatnie zamieszać, aby nie przywarły do dna garnka i poczekać aż same wypłyną na powierzchnię. Wtedy pogotować jeszcze około 2 minuty, po czym wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć do garnka z zimną wodą. Poczekać, aż chwilę tam przestygną, przelać kilka razy zimną wodą i odcedzić z jej nadmiaru. Dzięki temu kopytka nie będą się do siebie kleiły.

Na patelni rozgrzać smalec i podsmażyć kopytka, aż staną się mocno rumiane. 

Składniki na Próżony Schab z Cebulką:
  • 8 plastrów schabu (grubości około 1,5 cm)
  •  5 cebuli
  • sól
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki domowego smalcu lub masła osełkowego (lub mniej)
  • 1-2 szklanki wody
Każdy kawałek schabu posolić i podsmażyć z obu stron do mocnego zarumienienia na niewielkiej ilości smalcu (1 łyżka). Następnie dodać 1 szklankę wrzącej wody, lekko wstrząsnąć patelnią, nałożyć pokrywkę i dusić przez około 20 min. na najmniejszym ogniu. Pokrywkę zdjąć, schab przewrócić na drugą stronę, dolać 1/2 szklanki wrzącej wody i ponownie dusić pod przykrywką około 10 min. W tym czasie pokroić cebule w piórka. Cebulę podsmażyć na rozgrzanej niewielkiej ilości smalcu do miękkości, można lekko pod koniec podlać wodą. Dodać szczyptę soli i cukru, a kiedy woda wyparuje dodać do schabu. Wymieszać. Podsmażyć na większej mocy palnika, aby zredukować ewentualny nadmiar wody (nie jest to konieczne). Podawać z podsmażonymi kopytkami i buraczkami lub zasmażaną kapustą.


Najlepsze Buraczki do obiadu:
  • 7 buraków
  • 2 łyżki cukru
  • 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • sok z 1/2 cytryny 
Buraki obrać, umyć, umieścić w garnku i zalać wodą. Gotować aż będą miękkie. 2 szklanki wody odłożyć, resztę odlać. Przestudzone buraki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Umieścić ponownie w garnku dolewając 1 szklankę odłożonej wody buraczanej. Dodać cukier i sól. Zagotować. Dodać sok z cytryny. Wymieszać. W 1/4 szklanki przestudzonej wody po burakach rozmieszać skrobię ziemniaczaną. Dodać do buraczków, wymieszać i zagotować, trzymając na ogniu około 1-2 min. Jeśli są zbyt gęste dodać pozostałą wodę.  Ewentualnie doprawić jeszcze cukrem, solą lub sokiem z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz