Soczysta, delikatna, rozpływająca się w ustach pierś z kurczaka w chrupiącej panierce. U mnie w domu taki obiad występuje obowiązkowo co najmniej raz w tygodniu i to chyba jeden z tych obiadów na, które zawsze mam ochotę ;)
Filety z kurczaka są wyjątkowo pyszne za sprawą dodatku odrobiny mleka i mąki.
Wypróbujcie koniecznie!
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- mąka pszenna
- bułka tarta
- sól
- olej / masło / smalec do smażenia
Pierś z kurczaka pokroić w poprzek na plastry (wychodzi mi zazwyczaj około 8 "schabowych").
Kolejno układać na desce, przykrywać kawałkiem foli spożywczej i przy pomocy tłuczka lekko pouderzać w mięso - ale tak aby go nie poprzerywać. Przełożyć do miski, zalać mlekiem i przykryć talerzem.
Odstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Naszykować trzy miski / głębokie talerze. W pierwszej jajka rozbełtać z dużą szczyptą soli - dolać mleko w którym moczyły się filety lub - jeśli całe je "wchłonęły" - dolać 3 łyżki nowego. Do drugiej nasypać mąkę, do trzeciej bułkę tartą.
Kotlety kolejno lekko obtoczyć w mące, jajkach, bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Odsączyć na ręczniku papierowym. Idealne z ziemniakami i surówką z pietruszki i pora (przepis tutaj).
super przepis, przypomina mi się dzieciństwo
OdpowiedzUsuń