Menu górne

Filety z Kurczaka w Panierce


Soczysta, delikatna, rozpływająca się w ustach pierś z kurczaka w chrupiącej panierce. U mnie w domu taki obiad występuje obowiązkowo co najmniej raz w tygodniu i to chyba jeden z tych obiadów na, które zawsze mam ochotę ;) 
Filety z kurczaka są wyjątkowo pyszne za sprawą dodatku odrobiny mleka i mąki. 
Wypróbujcie koniecznie!


Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka 
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • sól
  • olej / masło / smalec do smażenia
Pierś z kurczaka pokroić w poprzek na plastry (wychodzi mi zazwyczaj około 8 "schabowych").  
Kolejno układać na desce, przykrywać kawałkiem foli spożywczej i przy pomocy tłuczka lekko pouderzać w mięso - ale tak aby go nie poprzerywać. Przełożyć do miski, zalać mlekiem i przykryć talerzem. 
Odstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki. 
Naszykować trzy miski / głębokie talerze. W pierwszej jajka rozbełtać z dużą szczyptą soli - dolać mleko w którym moczyły się filety lub - jeśli całe je "wchłonęły" - dolać 3 łyżki nowego. Do drugiej nasypać mąkę, do trzeciej bułkę tartą. 
Kotlety kolejno lekko obtoczyć w mące, jajkach, bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Odsączyć na ręczniku papierowym. Idealne z ziemniakami i surówką z pietruszki i pora (przepis tutaj)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz