Dziś pomysł na wyjątkowy, sycący i smaczny obiad. Soczysty filet z kurczaka w chrupiącej panierce, ziemniaki polane grzybami smażonymi na maśle i domowa, lekka kapusta zasmażana. Bardzo polecam :)
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- mąka pszenna
- bułka tarta
- 3 jajka
- sól
- koperek
- świeże / mrożone grzyby
- 1 cebula
- 1-2 łyżki masła
- olej do smażenia
Piersi umyć, osuszyć. Podzielić na kotlety, a następnie każdego utłuc tłuczkiem. Posolić. Obtaczać kolejno w mące, rozbełtanym i lekko osolonym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia z obu stron.
Grzyby oczyścić i umyć. Osuszyć na durszlaku. Większe można pokroić w grubsze kawałki, małe grzyby wystarczy przekroić na pół. Na patelni rozgrzać masło. Smażyć grzyby na wysokiej mocy palnika. Kiedy zaczną się przyrumieniać - dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć do zeszklenia.
Najlepiej smakuję z ziemniakami, koperkiem i zasmażaną kapustą (przepis na kapustę niżej).
Podobne Przepisy:
Devolay z Serem i Szynką w Chrupiącej Panierce (Cordon Bleu)
Próżony Schab z Cebulką i Podsmażanymi Kopytkami
Tradycyjny Kotlet Schabowy z Kością
Kotlet Schabowy w Serowej Panierce
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)