Coś słodkiego do kawy? Proszę bardzo! Zapraszam po przepis na cudowne, lekkie eklerki z delikatną, słodką bitą śmietaną. Oblane czekoladą smakują zniewalająco. Nie są duże, tak na dwa kęsy. Łatwe w przygotowaniu. Dajcie się skusić ;)
Składniki na 20 eklerków (Ciasto Parzone):
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki pszennej
- 80 g masła
- szczypta soli
- 4 duże jajka
Do chłodnej masy dodawać jajka, jedno po drugim i po każdym dodaniu dobrze zmiksować. Ciasto na eklerki powinno być jednolite. Umieścić masę w rękawie cukierniczym z tylką w kształcie dużej gwiazdki i wyciskać niewielką ilość ciasta na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę - tworzymy podłużne kształty.
Eklerki podczas pieczenia urosną. Piec w nagrzanym piekarniku do 200* przez 25-30 min.
Wystudzić na kratce. Każdego eklerka przekroić na pół tworząc górę i spód.
Składniki na polewę czekoladową:
- 70 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 50 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka kakao
- cukier (opcjonalnie)
Składniki na Krem Śmietankowy:
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec dodać żelatynę
deserową. Ubić do połączenia.- 500 ml śmietanki 30%
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny deserowej (opcjonalnie)
Na spód każdego eklerka wycisnąć krem przy użyciu rękawa cukierniczego z tylką gwiazdka. Przykryć wierzchem ciasta z polewą. Schłodzić przez min. 1 godzinę.
Podobne przepisy:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)