Menu górne

Eklerki z Bitą Śmietaną i Czekoladową Polewą

 

Coś słodkiego do kawy? Proszę bardzo! Zapraszam po przepis na cudowne, lekkie eklerki z delikatną, słodką bitą śmietaną. Oblane czekoladą smakują zniewalająco. Nie są duże, tak na dwa kęsy. Łatwe w przygotowaniu. Dajcie się skusić ;)  

 

 

Składniki na 20 eklerków (Ciasto Parzone):

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 80 g masła
  • szczypta soli
  • 4 duże jajka

W rondelku zagotować wodę z masłem.  Zmniejszyć moc palnika do minimum. Dodać mąkę i energicznie mieszać – masa zacznie błyskawicznie gęstnieć. Nie ściągać z palnika przez 2 minuty. Mieszać, aż składniki połączą się tworząc gładką kulkę (albo „kluchę”;) Można dla pewności na końcu krotko zmiksować mikserem. Odłożyć do wystudzenia.

Do chłodnej masy dodawać jajka, jedno po drugim i po każdym dodaniu dobrze zmiksować. Ciasto na eklerki powinno być jednolite. Umieścić masę w rękawie cukierniczym z tylką w kształcie dużej gwiazdki i wyciskać niewielką ilość ciasta na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę - tworzymy podłużne kształty.

Eklerki podczas pieczenia urosną. Piec w nagrzanym piekarniku do 200* przez 25-30 min.

Wystudzić na kratce. Każdego eklerka przekroić na pół tworząc górę i spód.

Składniki na polewę czekoladową:
  • 70 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka kakao
  • cukier (opcjonalnie)
Wszystkie składniki umieścić w miseczce lub garnuszku. Wstawić do mikrofali na 30-40s. do zagotowania się śmietanki. Wyjąć i dokładnie wymieszać. Gdyby polewa była zbyt rzadka - podgrzać przez dodatkowe 20 s.  Posmarować polewą wierzch eklerków (dół zostawić). Pozostawić do przestudzenia.

Składniki na Krem Śmietankowy:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny deserowej (opcjonalnie)
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec dodać żelatynę deserową. Ubić do połączenia.

Na spód każdego eklerka wycisnąć krem przy użyciu rękawa cukierniczego z tylką gwiazdka. Przykryć wierzchem ciasta z polewą. Schłodzić przez min. 1 godzinę.



Podobne przepisy:

 Ptysie z Kremem Ptysiowym


https://natomamochote.blogspot.com/2016/06/ptysie-z-kremem-ptysiowym.html


Ptysie z Bitą Śmietaną
https://natomamochote.blogspot.com/2019/03/ptysie-z-bita-smietana.html


Kremowe Ptysie (Princes Krofne)

https://natomamochote.blogspot.com/2019/05/kremowe-ptysie.html


 
 Ciasto Ekler z Borówkami

https://natomamochote.blogspot.com/2019/07/ciasto-ekler-z-borowkami.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)