Obłędne, rozpływające się w ustach, wilgotne, puszyste Ciasto Makowe z Czekoladowym Ganache pod Bezową Pierzynką.
Do Ciasta Makowego nie dodałam nawet odrobiny mąki !!!!!- zamiast tego użyłam kaszy manny.
Dzięki dodatkowi jabłek i marchewki jest niesamowicie wilgotne, a przez wmiksowane ubite białka - lekkie niczym płatek śniegu.
Czekoladowa Polewa ukryta pod Kruchą, delikatną Bezą dopełnia to niesamowite Ciasto. Jest bardzo zdrowe i dietetyczne, a przy tym łatwe w przygotowaniu. Obok Strucli z Makiem według przepisu mojej mamy, to moje ulubione Ciasto z Makiem. Bardzo polecam!
Dzień wcześniej można wysuszyć Bezę.
Składniki na Kruchą Bezową Pierzynkę:
- 3/4 szklanki białek
- 3/4 szklanki cukru brązowego, trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku budyniowego o smaku śmietankowym (bez cukru)
Piekarnik
rozgrzać do 180*. Białka ubić na sztywną pianę.
Kiedy zaczną być gęste i śnieżnobiałe dodawać łyżka po łyżce cukier.
Miksować masę przez około 7-10 min. aż kryształki cukru całkowicie się
rozpuszczą, a masa będzie lśniąca i bardzo gęsta. Dodać przesiany
proszek budyniowy i dobrze zmiksować (około 1 min.).
Na dużej blaszce ułożyć papier do pieczenia. Następnie położyć na nim
odpinane brzegi od formy, w której pieczone będzie Ciasto Makowe.
Wyłożyć masę białkową i równomiernie rozprowadzić tworząc łyżką
delikatne górki i dołki - można także fantazyjnie ozdobić za pomocą
odrobiny masy i rękawa cukierniczego. Ostrożnie zdjąć boki formy. Na
blasze zostanie jedynie nasza prostokątna przyszła beza. Wstawić do
piekarnika (180*). Następnie natychmiast zmniejszyć temperaturę do 150* i włączyć termoobieg,
piec około 10-15 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120* i piec
przez około 1 godzinę. Po tym czasie, znów zmniejszyć temperaturę do 100* i dosuszyć bezę - około 40 min. W razie
gdyby beza zaczęła się przyrumieniać zmniejszać temperaturę wcześniej.
Beza powinna lekko popękać, urosnąć. Jeśli tak się nie stanie zawsze można zwiększyć temperaturę do 150* i podsuszyć przez 2-3 min., po czym znów wrócić do temp. 100*. Wyjąć, wystudzić, przechowywać w suchym miejscu.
Tuż przed wykończeniem Ciasta dobrze Bezę podsuszyć w 80* przez około 30 min.
Beza powinna lekko popękać, urosnąć. Jeśli tak się nie stanie zawsze można zwiększyć temperaturę do 150* i podsuszyć przez 2-3 min., po czym znów wrócić do temp. 100*. Wyjąć, wystudzić, przechowywać w suchym miejscu.
Tuż przed wykończeniem Ciasta dobrze Bezę podsuszyć w 80* przez około 30 min.
Składniki na Delikatne Ciasto Makowe:
- 1 puszka masy makowej (600 g)
- 50 g masła / margaryny
- 1 i 1/4 szklanki kaszy manny
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 jajka
- 5 białek
- 4 jabłka
- 2 marchewki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kieliszek rumu
Marchewki i jabłka obrać, umyć i zetrzeć na małych oczkach. Jajka ubić na gęstą masę z połową cukru. Dodać masę makową i połączyć. Dodać płynny tłuszcz, a następnie kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - zmiksować do połączenia. Dodać starte marchewki i jabłka oraz rum - zmiksować. Białka (5 szt.) ubić na sztywną pianę. Gdy będzie śnieżnobiała dodawać stopniowo resztę cukru i cukier waniliowy. Zmiksować, aż kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą. Do tak ubitych, gęstych białek dodawać stopniowo masę na ciasto makowe. Delikatnie wymieszać łopatką lub łyżką.
Prostokątną dużą formę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną. Przełożyć ostrożnie masę, wyrównać i wstawić do nagrzanego do 180* piekarnika na 45 min. Wystudzić.
Składniki na Czekoladowy Ganache:
- 1/2 szklanki mleka
- 120 ml śmietanki 30%
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 1 łyżka prawdziwego kakao
Na gęstniejącym Czekoladowym Ganache ułożyć Chrupiącą Bezową Pierzynkę.
Smakuje tak jak wygląda czyli doskonale. Tak sobie wyobrażałam to ciasto i się nie zawiodłam :) lekkie, wilgotne, prawie bez tłuszczu wiec i idealne. Przepis do wielokrotnego powtarzania :D
OdpowiedzUsuńPiekłam je już z Pani bloga. Dziś znów powtórka. Lekkie i uzalezniająco dobre. Polecam
OdpowiedzUsuńBoskie !!! Aż nie wierzę że bez mąki! Mieciutkie, puchne i wilgotne. Polewa pyszna, beza pierwszy raz wyszła mi perfekcyjnie. Proszę o więcej takich przepisów :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto za jego smak i strukturę a biorąc pod uwagę kalorie można jeść bez większego grzechu. Pozdrawiam Pani blog jest super
OdpowiedzUsuńBajeczne! Wyszlo bez grama tluszczu. Tak miekkie i delikatne. Boskie. Czekoladowy wierzch i bezy to poezja. Ciasto cudne. Polecam
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to ciasto :) i bez masła, a wychodzi tak dobre... że nie ma się wyrzutów sumienia, jak pieczę się kolejny raz w ciągu kilku dni.
OdpowiedzUsuń