Menu górne

Makaron Domowy (wg przepisu mojej mamy)

 

 Uwielbiam domowy makaron, a wy? Nie wyobrażam sobie bez niego rosołu, zupy grzybowej, czy pomidorowej. To przepis, który wprowadziła do naszego domu moja mama. Do mąki dodajemy jajka i wrzącą wodę oraz odrobinę masła. Z ciastem pracuje się idealnie - jest elastyczne i mięciutkie. Smakuje cudownie i nada wyjątkowości każdej zupie.

 

 

  Składniki: 

  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 niepełna szklanka wrzącej wody
  • duża szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka masła 

Mąkę umieścić w misce. Wymieszać z solą. Dodać jajka, przemieszać ręką, aby przykryć je trochę mąką. Powoli dolewać wrzątek - partiami, na kilka razy - zagniatając ciasto. W międzyczasie dodać płynne masło. Ciasto powinno dać się uformować w kulę i łatwo odchodzić od rąk. Jeśli tak nie jest - dodać odrobinę mąki i ponownie zagnieść składniki. Ciasto pozostawić w misce przykrytej szczelnie folią spożywczą na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na trzy części. Z każdej uformować kulkę. Rozwałkować na jak najcieńszy placek podsypując solidnie mąką. Duży placek przekroić wzdłuż na pół, posypać lekko mąką po całości i nałożyć na siebie dwie części. Ponownie przekroić na pół w poprzek i posypać mąką - nałożyć na siebie. Uzyskamy warstwowe ciasto poprzekładane mąką. Kroić ostrym nożem tworząc wąski lub szerszy makaron. Podrzucić makaron kilka razy, rozłożyć na lekko obsypanym blacie. Rozwałkować pozostałe ciasto w taki sam sposób.

W bardzo dużym garnku zagotować wodę (powinno jej być dużo, tak aby nie zrobił nam się a'la krochmal). Wodę osolić - około 1 łyżka. Makaron ponownie popodrzucać tak aby nadmiar mąki pozostał na blacie. Do gotującej się wody wrzucić makaron. Przemieszać łyżką. Gotować na średniej mocy palnika około 2 minut. Odcedzić. Przelać zimną wodą. Ponownie odcedzić. Najlepszy do zupy grzybowej, domowego rosołu, pomidorowej, a nawet łazanek :) 

Podobne przepisy:


Domowy Makaron Jajeczny według przepisu Dziadka
 
 
 
Rosół z Koguta i Wołowiny (Bez Ulepszaczy)
 
 
Zupa Pomidorowa
 

 Esencjonalny Rosół - jak u Babci (Bez Ulepszaczy)

 




4 komentarze:

Bardzo dziękuję za komentarz :)