Są tu fani ciasta marchewkowego? ;) Nowa odsłona jednego z moich ulubionych ciast w sezonie jesienno-zimowym. Ciasto przygotowałam według przepisu mojej mamy, który zapisała na okładce starej książki kucharskiej. Wzbogaciłam je o siekane migdały i orzechy włoskie, pestki dyni, nasiona słonecznika, kandyzowanego ananasa i rodzynki (tych następnym razem dodam więcej - pasują tu rewelacyjnie). Ciasto prześlicznie pachnie cynamonem, jest bardzo puszyste, a jednocześnie i wilgotne. Oblane czekoladową, gęstą, miękką polewą i sowicie obsypane orzechami smakuje obłędnie.
Składniki na tortownicę 26 cm:
- 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki startej na średnich oczkach marchewki
- 50 g kandyzowanego ananasa
- 4 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 3 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich lub migdałów
- 40 g rodzynek
- 4 duże jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 niepełna szklanka oleju
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka wbić do misy miksera. Dodać cukier i szczyptę soli. Ubić na gęstą, śnieżnobiałą i puszystą masę. Następnie powoli, strużką dolewać olej - cały czas ubijając. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i sodą oraz cynamonem. Wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach - tylko do połączenia się składników. Dodać startą marchewkę na średnich oczkach, pestki dyni, ziarna słonecznika, kandyzowanego ananasa, orzechy i rodzynki. Wymieszać szpatułką. Tortownicę wysmarować olejem i oprószyć bułką tartą. Przełożyć ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175* i piec około 50-55 min. Wyjąć, wystudzić w formie. Polać polewą i obłożyć mnóstwem orzechów :)
Czekoladowa gęsta i miękka polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka kakao
- 1/2 szklanki mleka 2%
- 50 g masła
- 3 łyżki cukru (lub mniej)
- orzechy włoskie - ile chcecie, ja wykorzystałam dużo ;)
W rondelku podgrzać mleko z masłem. Dodać połamaną czekoladę, kakao i cukier. Wymieszać do połączenia się składników cały czas podgrzewając. Od momentu zawrzenia, mieszać jeszcze 1 minutę, gdy polewa zacznie gęstnieć - zdjąć z ognia. Wylać część polewy na środek ciasta, delikatnie wyrównać szpatułką pozwalając spływać polewie na boki ciasta. Wyrównać łyżką. Po kilku minutach wyłożyć resztę polewy w taki sam sposób, delikatnie rozprowadzając ją ku bokom ciasta. Po kilku minutach ozdobić ciasto orzechami. Schłodzić przez 15-20 min. Po tym czasie ciasto przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku.
Podobne przepisy:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)