Menu górne

Ciasto Marchewkowe z Orzechami i Czekoladową Polewą (Rich Carrot Cake)

 Są tu fani ciasta marchewkowego? ;) Nowa odsłona jednego z moich ulubionych ciast w sezonie jesienno-zimowym. Ciasto przygotowałam według przepisu mojej mamy, który zapisała na okładce starej książki kucharskiej. Wzbogaciłam je o siekane migdały i orzechy włoskie, pestki dyni, nasiona słonecznika, kandyzowanego ananasa i rodzynki (tych następnym razem dodam więcej - pasują tu rewelacyjnie). Ciasto prześlicznie pachnie cynamonem, jest bardzo puszyste, a jednocześnie i wilgotne. Oblane czekoladową, gęstą, miękką polewą i sowicie obsypane orzechami smakuje obłędnie. 

 
Składniki na tortownicę 26 cm:

  • 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki startej na średnich oczkach marchewki 
  • 50 g kandyzowanego ananasa
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 3 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich lub migdałów
  • 40 g rodzynek
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 niepełna szklanka oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki cynamonu 
  • szczypta soli 
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka wbić do misy miksera. Dodać cukier i szczyptę soli. Ubić na gęstą, śnieżnobiałą i puszystą masę. Następnie powoli, strużką dolewać olej - cały czas ubijając. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i sodą oraz cynamonem. Wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach - tylko do połączenia się składników. Dodać startą marchewkę na średnich oczkach, pestki dyni, ziarna słonecznika, kandyzowanego ananasa, orzechy i rodzynki. Wymieszać szpatułką. Tortownicę wysmarować olejem i oprószyć bułką tartą. Przełożyć ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175* i piec około 50-55 min. Wyjąć, wystudzić w formie. Polać polewą i obłożyć mnóstwem orzechów :)

Czekoladowa gęsta i miękka polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 szklanki mleka 2%
  • 50 g masła 
  • 3 łyżki cukru (lub mniej)
  • orzechy włoskie - ile chcecie, ja wykorzystałam dużo ;)
  W rondelku podgrzać mleko z masłem. Dodać połamaną czekoladę, kakao i cukier. Wymieszać do połączenia się składników cały czas podgrzewając. Od momentu zawrzenia, mieszać jeszcze 1 minutę, gdy polewa zacznie gęstnieć - zdjąć z ognia. Wylać część polewy na środek ciasta, delikatnie wyrównać szpatułką pozwalając spływać polewie na boki ciasta. Wyrównać łyżką. Po kilku minutach wyłożyć resztę polewy w taki sam sposób, delikatnie rozprowadzając ją ku bokom ciasta. Po kilku minutach ozdobić ciasto orzechami. Schłodzić przez 15-20 min. Po tym czasie ciasto przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku.



Podobne przepisy:







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)