Smak dzieciństwa :) Makaron prawdziwie jajeczny, bez dodatku wody, o naturalnie pięknym żółciutkim kolorze. Taki makaron pamięta moja mama z dzieciństwa, a ja pamiętam go także dzięki niej z mojego. Najpierw robił go mój dziadek. Nie wyobrażał sobie, że można byłoby kupić go tak po prostu w sklepie. Zawsze w niedzielę zasiadał przy stolnicy i siekał placki ciasta na małe kluseczki. Kiedy przyjeżdżaliśmy na niedzielny obiad czekała już gotowa, cała przeogromna miska makaronu, a ja jako dziecko podjadałam same kluseczki maczając je w cukrze. W sumie to nadal tak robię :) Kiedy w domu gotuje się rosół, czy grzybowa bardzo często sięgam po ten przepis. Jest niezawodny, a makaron najlepszy na świecie. Polecam, nie tylko od święta :)
Następnie każdy, kolejno przekroić wzdłuż na pół, posypać leciutko mąką po całości i nałożyć na siebie dwie części. Ponownie przekroić na pół w poprzek i posypać mąką - nałożyć na siebie. Uzyskamy warstwowe ciasto poprzekładane odrobiną mąki. Kroić ostrym nożem tworząc wąski lub szerszy makaron. Podrzucić makaron kilka razy, rozłożyć na blacie. Postąpić tak samo z pozostałym ciastem.
W bardzo dużym garnku zagotować wodę. Osolić - około 1 łyżka. Makaron ponownie popodrzucać. Do gotującej się wody wrzucić makaron. Przemieszać łyżką. Gotować na średniej mocy palnika około 4 minut. Odcedzić. Przelać zimną wodą. Ponownie odcedzić. Najlepszy do zupy grzybowej lub rosołu i pomidorowej.
Podobne przepisy:
Rosół z Koguta i Wołowiny (Bez Ulepszaczy)
Makaron Domowy (wg przepisu mojej mamy)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)