Menu górne

Zupa Grzybowa z Podsmażanymi Grzybami, Selerem i Cebulą


Uwieeeeelbiam zupę grzybową. Zbierając grzyby pod koniec września już czuję jej smak. 
W tym roku przygotowałam ją nieco inaczej niż zwykle i śmiało mogę powiedzieć, że to zupa doskonała, najlepsza jaką jadłam do tej pory.
 Aromatyczna, mocno grzybowa, ale jednocześnie delikatna w smaku. 
Dodatek podsmażonych białych warzyw i grzybów stawia ją w całkiem innym świetle. 
Smak jest niesamowity. Nie wyobrażam sobie także, że do takiej zupy mogłoby zabraknąć Domowego Makaronu (tutaj przepis). To połączenie na długo pozostaje w pamięci. Prawdziwy domowy smak. 
Bardzo, bardzo polecam!

Składniki:
  • 1/2 kg grzybów (borowiki, podgrzybki)
  • 10 suszonych grzybów
  • 1 duży seler
  • 1 cebula
  • 3 pietruszki
  • 1 por
  • 4 marchewki
  • 1 łyżka jarzynki
  • 4 ziela angielskie
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 300 ml śmietany 18%
  • 1 łyżeczka masła 
  • sól
  • woda
Suszone grzyby lekko i krótko przepłukać, odcedzić i zalać 3 szklankami wody. Zostawić najlepiej na całą noc. Włoszczyznę obrać. Połowę selera, marchewki, pietruszki i pora włożyć do garnka, dodać ziele, pieprz i jarzynkę. Zalać wodą do połowy garnka. Gotować do miękkości warzyw - około 1 godz.  Bulion przecedzić, dużą pietruszkę odłożyć, resztę warzyw można wykorzystać na sałatkę. Suszone grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły - około 20 min. Grzyby wyjąć, wodę w której się gotowały dolać do bulionu. Odłożyć 4 suszone grzyby, resztę grzybów i pieczarki umieścić na suchej patelni i podsmażyć do odparowania wody. Dodać masło i na małym ogniu podsmażyć. Pozostałą połowę surowego selera i cebulę pokroić w drobną kostkę, ugotowaną pietruszkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać do smażonych grzybów. Posolić i podsmażyć. Następnie wlać na patelnię 1 szklankę wywaru grzybowego. po 1-2 minutach zawartość patelni przelać do garnka. Odłożone suszone grzyby zblendować z 1 szklanką wywaru grzybowego - dolać do zupy. Gotować 10. Śmietanę rozmieszać z 1/2 szklanki zupy grzybowej - dodać do garnka i energicznie zamieszać. Zagotować na małym ogniu. Zestawić z ognia. Podawać koniecznie z domowym makaronem.


http://natomamochote.blogspot.com/2016/05/makaron-domowy.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz