Słodki HIT jesienno-zimowy! Skąpane w rumie śliwki, otoczone marcepanem i oblane ulubioną czekoladą smakują OBŁĘDNIE! Wypadają nieporównywalnie lepiej niż sklepowe pod każdym względem, także cenowym ;) Przygotowanie jest bardzo proste i stosunkowo szybkie :)Takie ręcznie robione śliwki nadają się również jako słodki upominek dla bliskich :) A jeśli nie lubicie marcepanu - możecie same rumowe śliwki oblać czekoladą ;) Polecam z całego serca!
Składniki:
- 30 sztuk suszonych, dużych śliwek (dobrej jakości!)
- 1/2 szklanki rumu ciemnego (dobrej jakości)
- 120-150 g marcepanu
- 200 g czekolady mlecznej / gorzkiej lub pół na pół
Śliwki umieścić w miseczce, zalać rumem, przykryć i odstawić na kilka godzin, aż wypiją alkohol - warto też co jakiś czas lekko je przemieszać nie naruszając ich struktury.
Po tym czasie, rwać po kawałku marcepanu, uformować w dłoniach kulkę wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć ją i włożyć do środka śliwkę (lub po dwie). Zamknąć tworząc ponownie kulkę. Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (miska umieszczona nad garnkiem z wrzącą wodą) lub w mikrofali, wstawiamy na 20 sekund, mieszamy, kolejne 20 sekund, mieszamy i tak, aż stanie się płynna - tutaj jest ryzyko, że czekolada się skawali, jeśli będzie podgrzewana za długo.
Śliwkę uwięzioną w marcepanie nadziewamy na patyczek np. szaszłykowy, wykałaczkę i zanurzamy w czekoladzie. Chwilkę czekamy, aż jej nadmiar spłynie i przekładamy śliwkę na papier do wypieków. W momencie stygnięcia można jeszcze łyżeczką polewać śliwki czekoladą, lałam malutką strużką, dzięki temu utworzyły się ładne wzorki. Gotowe śliwki wkładamy na 30 min. do lodówki, aby czekolada dobrze na nich zastygła.
Zimą można je przechowywać w temperaturze pokojowej, latem - w chłodzie.
Podobne przepisy:
Tort Hiszpański z Bezami i Rumem
mniami
OdpowiedzUsuń