Uwieeeeelbiam zupę grzybową. Zbierając grzyby pod koniec września już czuję jej smak.
W tym roku przygotowałam ją nieco inaczej niż zwykle i śmiało mogę powiedzieć, że to zupa doskonała, najlepsza jaką jadłam do tej pory.
Aromatyczna, mocno grzybowa, ale jednocześnie delikatna w smaku.
Dodatek podsmażonych białych warzyw i grzybów stawia ją w całkiem innym świetle.
Smak jest niesamowity. Nie wyobrażam sobie także, że do takiej zupy mogłoby zabraknąć Domowego Makaronu (tutaj przepis). To połączenie na długo pozostaje w pamięci. Prawdziwy domowy smak.
Bardzo, bardzo polecam!
W tym roku przygotowałam ją nieco inaczej niż zwykle i śmiało mogę powiedzieć, że to zupa doskonała, najlepsza jaką jadłam do tej pory.
Aromatyczna, mocno grzybowa, ale jednocześnie delikatna w smaku.
Dodatek podsmażonych białych warzyw i grzybów stawia ją w całkiem innym świetle.
Smak jest niesamowity. Nie wyobrażam sobie także, że do takiej zupy mogłoby zabraknąć Domowego Makaronu (tutaj przepis). To połączenie na długo pozostaje w pamięci. Prawdziwy domowy smak.
Bardzo, bardzo polecam!
Składniki:
- 1/2 kg grzybów (borowiki, podgrzybki)
- 10 suszonych grzybów
- 1 duży seler
- 1 cebula
- 3 pietruszki
- 1 por
- 4 marchewki
- 1 łyżka jarzynki
- 4 ziela angielskie
- 3 ziarenka pieprzu
- 300 ml śmietany 18%
- 1 łyżeczka masła
- sól
- woda
Suszone grzyby lekko i krótko przepłukać, odcedzić i zalać 3 szklankami wody. Zostawić najlepiej na całą noc. Włoszczyznę obrać. Połowę selera, marchewki, pietruszki i pora włożyć do garnka, dodać ziele, pieprz i jarzynkę. Zalać wodą do połowy garnka. Gotować do miękkości warzyw - około 1 godz. Bulion przecedzić, dużą pietruszkę odłożyć, resztę warzyw można wykorzystać na sałatkę. Suszone grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły - około 20 min. Grzyby wyjąć, wodę w której się gotowały dolać do bulionu. Odłożyć 4 suszone grzyby, resztę grzybów i pieczarki umieścić na suchej patelni i podsmażyć do odparowania wody. Dodać masło i na małym ogniu podsmażyć. Pozostałą połowę surowego selera i cebulę pokroić w drobną kostkę, ugotowaną pietruszkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać do smażonych grzybów. Posolić i podsmażyć. Następnie wlać na patelnię 1 szklankę wywaru grzybowego. po 1-2 minutach zawartość patelni przelać do garnka. Odłożone suszone grzyby zblendować z 1 szklanką wywaru grzybowego - dolać do zupy. Gotować 10. Śmietanę rozmieszać z 1/2 szklanki zupy grzybowej - dodać do garnka i energicznie zamieszać. Zagotować na małym ogniu. Zestawić z ognia. Podawać koniecznie z domowym makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)