Menu górne

Rosół na Kurczaku z Domowym Makaronem

 
Delikatny, przezroczysty, lekkostrawny, zdrowy, na całym kurczaku z całą masą warzyw, natką pietruszki, garściami lubczyku... To najbardziej tradycyjna polska zupa jaka pierwsza przychodzi mi na myśl. Właściwie termin "zupa" w przypadku rosołu wydaje się niewłaściwy, jakoś nie pasuje. Rosół to zdecydowanie nie tylko jakaś tam "zupa" :)



Składniki na rosół domowy:
  • 4-4,5 litra wody
  • 1 świeży kurczak
  • 1 duży por
  • 3 duże pietruszki
  • 2  pęczek natki pietruszki
  • 1 duży seler + kilka liści selera
  • 5 dużych marchewek
  • sporo lubczyku (ja dodaje dużą garść)
  • 1-2 łyżki jarzynki
  • 5 ziarenek ziela angielskich
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 1 grzybek suszony (nie koniecznie)

Kurczaka dokładnie umyć pod bieżącą wodą i oprawić - usunąć kuperek, nadmiar skóry (im więcej skóry zostanie usunięte, tym rosół będzie "chudszy" - zależy na jaki ma się ochotę) . Umyć kurczaka ponownie. Umieścić w dużym garnku, zalać wodą i zagotować. Pogotować z 2-3 minuty, po czym wylać całą wodę, umyć mięso. Obrane warzywa umieścić w dużym garnku razem z całym kurczakiem, dodać przyprawy, grzybka i zalać wodą. Gotować najpierw na dużej mocy palnika - do momentu zawrzenia, a następnie na małym ogniu - z mocno uchyloną przykrywką lub bez (rosół nie zrobi się mętny, pozostanie klarowny). Gotować około 1,5 h., nie mieszając.

Składniki na makaron:
  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • duża szczypta soli 
  • dla koloru: szczypta kurkumy / łyżeczka soku z buraków / marchewki / szpinaku (nie koniecznie)
Wszystkie składniki dobrze wyrobić. Ciasto powinno być stabilne, elastyczne, odchodzić od rąk - jeśli za bardzo się lepi, dosypać mąki, jeśli jest zbyt gęste - dolać odrobinę wody. Zagotować cały duży garnek wody (osolić 1 łyżką). Ciasto podzielić na trzy części - każdą kulkę rozwałkować na grubość  1 mm., mocno podsypując mąką. Odstawić do lekkiego przesuszenia na około 20 min. Po tym czasie pierwszy placek ciasta pociąć na paski o szerokości 4-5 cm. Paski posypać mąką i nałożyć na siebie. Pociąć według uznania na makaron - szerszy lub węższy. Makaron rozkładać na obsypanym mąką blacie. Identycznie postąpić z dwiema pozostałymi kulkami ciasta. Przed przełożeniem do gotującej się wody, kilka razy podrzucić makaron, "przepuścić między rękami", aby spadł nadmiar mąki. Gotować około 5 min. Odcedzić, przelać kilkukrotnie zimną wodą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz