Jeśli lubicie słodkie dodatki do mięs, ten przepis przypadnie Wam do gustu. Soczysta, delikatna pierś z indyka wypełniona serem i rodzynkami. Tradycyjnie i niezmiennie w chrupiącej panierce. Prosty, szybki i znany obiad w niecodziennej odsłonie. Podałam z frytkami, surówką (tutaj przepisy) i sosami: tysiąca wysp i czosnkowym (tutaj przepisy).
Składniki:
- 1 duży filet z indyka (do podziału na 4 duże plastry)
- rodzynki
- ser żółty (np. gouda, tylżycki, edamski)
- masło klarowane / olej
- mąka pszenna
- bułka tarta
- 2 duże jajka
- sól
Filet umyć, osuszyć, przekroić w poprzek na 4 duże plastry. Każdy z nich potraktować tłuczkiem, ale w taki sposób, aby nie porobić w mięsie dziur ;) Na środku każdego płata mięsa ułożyć porcję startego sera żółtego i kilka namoczonych uprzednio w wodzie rodzynek. Brzegi indyka zwinąć do środka. Kotlety obtoczyć w mące, zanurzyć w roztrzepanych i osolonych jajkach, a na końcu w bułce tartej. Smażyć na maśle klarowanym lub oleju do zarumienienia z obu stron.
SOSY:
Podobne przepisy:
Zapiekane Ziemniaki Nacinane z Boczkiem i Serem
Tradycyjny Kotlet Schabowy z Kością
Devolay z Serem i Szynką w Chrupiącej Panierce (Cordon Bleu)
Próżony Schab z Cebulką i Podsmażanymi Kopytkami
Pieczone Ziemniaki z Piekarnika
Kotlet Schabowy w Serowej Panierce
Panierowane Filety z Kurczaka z Grzybami Smażonymi na Maśle
Soczyste Filety z Kurczaka i Kapusta Zasmażana
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)