Przepisów na łososia jest już na blogu kilka. Tym razem przygotowałam tą wspaniałą i pełnowartościową rybę w piekarniku. Łosoś to dość tłusta ryba, więc jej mięso nie wychodzi suche. Jak zwykle nie psułam jej też dodatkiem żadnych przypraw - tylko sól :) Ryba jest bardzo soczysta, dobrze przypieczona z wierzchu. Świetnie pasuje do kiszonej kapusty surówkowej i ziemniaków z koperkiem.
Ps.: Łosoś lubi cytrynę, jeśli Wy też to się dogadacie :)
Składniki:
- 4 kawałki łososia
- sól himalajska z młynka
- 2 łyżki oliwy
Filety
umyć, usunąć ze skóry łuski przy pomocy ostrego noża. Ponownie umyć
ryby. Osuszyć. Nasmarować oliwą z każdej strony i posolić. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem kratce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250*. Piec około 25 min. do zarumienienia z wierzchu. Pod koniec przełączyłam piekarnik na górną grzałkę - przypiekanie.
Podałam z ugotowanymi ziemniakami, które tylko lekko wstrząsnęłam w garnku. Doskonale pasuje tutaj kiszona średniokwaśna kapusta.
Podobne przepisy:
Łosoś Grillowany - Soczysty z Chrupiącą Skórką
Zupa Rybna
Śledzie w Sosie Tatarskim
Tradycyjne Śledzie w Śmietanie z Cebulą
Marynowane Śledzie z Suszonymi Pomidorami, Rodzynkami i Smażoną Cebulą
Grillowany Łosoś z Pieczonymi Ziemniakami i Warzywami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)