Menu górne

Śledzie w Sosie Tatarskim


Moja wariacja na temat śledzi. Ostatnio zrobiłam sos śmietankowy z ogórkami, czosnkiem i natką jako dodatek do obiadu (coś jak połączenie sosu tzatziki z tatarskim). 
Wszystkim tak smakował, że zaczęły się toczyć rozmowy do czego by tu go jeszcze  wykorzystać. Padło na śledzie. Jak chcieli - tak zrobiłam. Faktycznie smakują rewelacyjnie. Smaki doskonale się dopełniają, a całość ma swój niepowtarzalny, wyrazisty charakter. 
Jeśli lubicie, możecie go wzbogacić o słodko-kwaśne jabłko.
 Pasują do pieczywa, ale nam najbardziej smakowały z gorącymi ziemniakami. 

 


Składniki:
  • 8 filetów śledziowych z solonej zalewy - a'la matias
  • 330 g śmietany 18%
  • 4-5 łyżek majonezu 
  • 1 zielony ogórek surowy
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • opcjonalnie 
Jeśli kupiliście śledzie solone z beczki - trzeba najpierw je opłukać, a następnie umieścić w misce, zalać zimną wodą do przykrycia i pozostawić na około 1 godzinę, aby puściły nadmiar soli.
Surowego ogórka obrać ze skórki. Pokroić razem z ogórkami kiszonymi w małą kostkę. Przełożyć do miski. Dodać śmietanę oraz majonez, sól i cukier. Wymieszać.
Natkę pietruszki posiekać. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Śledzie pokroić w prostokątne kawałki. Wszystkie składniki dodać do miski z sosem i ogórkami. Wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin - pod przykryciem. Po tym czasie można opcjonalnie dosolić. Podawać z gorącymi ziemniakami (w całości) lub pieczywem. 

Podobne przepisy:

https://natomamochote.blogspot.com/2019/02/marynowane-sledzie-z-suszonymi.html

https://natomamochote.blogspot.com/2019/02/sledzie-w-marynacie-pietruszkowo_3.html
https://natomamochote.blogspot.com/2019/02/saatka-sledziowa.html









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)