Moja wariacja na temat śledzi. Ostatnio zrobiłam sos śmietankowy z ogórkami, czosnkiem i natką jako dodatek do obiadu (coś jak połączenie sosu tzatziki z tatarskim).
Wszystkim tak smakował, że zaczęły się toczyć rozmowy do czego by tu go jeszcze wykorzystać. Padło na śledzie. Jak chcieli - tak zrobiłam. Faktycznie smakują rewelacyjnie. Smaki doskonale się dopełniają, a całość ma swój niepowtarzalny, wyrazisty charakter.
Jeśli lubicie, możecie go wzbogacić o słodko-kwaśne jabłko.
Pasują do pieczywa, ale nam najbardziej smakowały z gorącymi ziemniakami.
Składniki:
- 8 filetów śledziowych z solonej zalewy - a'la matias
- 330 g śmietany 18%
- 4-5 łyżek majonezu
- 1 zielony ogórek surowy
- 3 ogórki kiszone
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 1 pęczek natki pietruszki
- opcjonalnie
Jeśli kupiliście śledzie solone z beczki - trzeba najpierw je opłukać, a następnie umieścić w misce, zalać zimną wodą do przykrycia i pozostawić na około 1 godzinę, aby puściły nadmiar soli.
Surowego ogórka obrać ze skórki. Pokroić razem z ogórkami kiszonymi w małą kostkę. Przełożyć do miski. Dodać śmietanę oraz majonez, sól i cukier. Wymieszać.
Natkę pietruszki posiekać. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Śledzie pokroić w prostokątne kawałki. Wszystkie składniki dodać do miski z sosem i ogórkami. Wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin - pod przykryciem. Po tym czasie można opcjonalnie dosolić. Podawać z gorącymi ziemniakami (w całości) lub pieczywem.
Podobne przepisy:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)