Dziś przepis na wywodzący się z Rosji Strogonow (Stroganoff / Strogonoff). Tym razem nie postawiłam na wersję klasyczną, czyli Boeuf Strogonoff, gdyż zastąpiłam wołowinę - piersią z kurczaka. Dzięki temu danie jest szybkie, prostsze i nieco lżejsze :) Smakuje obłędnie!
Jest aromatyczne, wyraziste i intensywne w smaku. Dodane warzywa lekko zblanszowałam przez co są delikatnie chrupiące. Pierś z kurczaka soczysta, w pysznej otoczce, która po zetknięciu się z sosem tworzy pewnego rodzaju glazurę. Wzbogaciłam swojego Strogonowa niestandardowym dodatkiem soczewicy, a że nie miałam kiszonych ogórów - dodałam sok z kapusty.
Wyszyło lepiej, niż najlepiej :D Gorąco polecam!!!
Składniki na Strogonowa:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 350 g pieczarek
- 2 papryki czerwone
- 4 cebule
- 1/2 szklanki soczewicy czerwonej
- 2 ogórki kiszone (lub 1/2 szklanki soku z kapusty średniokwaśnej)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżi papryki słodkiej, w proszku
- 1/2 łyżeczki papryki chilli, w proszku
- duża szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka jarzynki
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól do smaku
- 1 przyprawa do kurczaka złocistego
- 150 ml śmietanki 30%
- olej do smażenia
- 1 łyżka oliwy, użyłam z bazylią i czosnkiem
- 3 szklanki wody - lub więcej
Filety drobiowe umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Pokroić w prostokątne paseczki o średniej grubości, a następnie zamarynować w przyprawie do kurczaka z dodatkiem łyżki oliwy z bazylią i czosnkiem. Odstawić na min. 2 godziny.
Pieczarki pokroić w plasterki, a dwie cebule w kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju do zarumienienia. Pod koniec dodać cukier, chwilkę potrzymać na ogniu mieszając. Dodać 1 szklankę wody i przelać zawartość patelni do garnka. Odstawić.
Piersi z kurczaka obtoczyć w mące pszennej i podsmażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec dodać pozostałe dwie cebule pokrojone w piórka. Podsmażyć i przełożyć do garnka z pieczarkami. Dodać soczewicę i 2 szklanki wody (lub więcej, chodzi o to aby pokrywała zawartość składników w garnku). Zagotować na najmniejszej mocy palnika co jakiś czas mieszając. Dodać papryki w proszku i pieprz. Gotować około 10 min. na najmniejszej mocy palnika, warto co jakiś czas zamieszać.
W międzyczasie paprykę pokroić w kostkę, zamarynować w jarzynce, przełożyć na patelnię i krótko podsmażyć na wysokiej mocy palnika - można bez tłuszczu lub na minimalnej ilości. Dodać do garnka razem z łyżką koncentratu pomidorowego. Wymieszać. Dodać śmietankę i pokrojone w kostkę ogórki kiszone (jeśli ich nie macie, można dodać sok z kiszonej kapusty - efekt będzie ten sam). Gotować do zredukowania sosu - powinien być gęsty. Doprawić do smaku solą. Można dodać więcej chilli jeśli lubicie :)
A czy mogę pominąć soczewice lub zamienić na inny produkt fasola czerwona z puszki
OdpowiedzUsuńMożna pominąć lub zamienić na fasolę z puszki - tylko bez zalewy :) Najlepiej ją opłukać :)
Usuńsuper dziękuję za odpowiedź
OdpowiedzUsuń