Menu górne

Strogonow z Kurczaka


 
 

Dziś przepis na wywodzący się z Rosji Strogonow (Stroganoff / Strogonoff). Tym razem nie postawiłam na wersję klasyczną, czyli Boeuf Strogonoff, gdyż zastąpiłam wołowinę - piersią z kurczaka. Dzięki temu danie jest szybkie, prostsze i nieco lżejsze :) Smakuje obłędnie! 
Jest aromatyczne, wyraziste i intensywne w smaku. Dodane warzywa lekko zblanszowałam przez co są delikatnie chrupiące. Pierś z kurczaka soczysta, w pysznej otoczce, która po zetknięciu się z sosem tworzy pewnego rodzaju glazurę. Wzbogaciłam swojego Strogonowa niestandardowym dodatkiem soczewicy, a że nie miałam kiszonych ogórów - dodałam sok z kapusty. 
Wyszyło lepiej, niż najlepiej :D Gorąco polecam!!!





Składniki na Strogonowa:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka 
  • 350 g pieczarek
  •  2 papryki czerwone
  • 4 cebule
  • 1/2 szklanki soczewicy czerwonej
  • 2 ogórki kiszone (lub 1/2 szklanki soku z kapusty średniokwaśnej)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżi papryki słodkiej, w proszku
  • 1/2 łyżeczki papryki chilli, w proszku
  • duża szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka jarzynki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól do smaku
  • 1 przyprawa do kurczaka złocistego
  • 150 ml śmietanki 30%
  • olej do smażenia 
  • 1 łyżka oliwy, użyłam z bazylią i czosnkiem 
  • 3 szklanki wody - lub więcej
Filety drobiowe umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Pokroić w prostokątne paseczki o średniej grubości, a następnie zamarynować w przyprawie do kurczaka z dodatkiem łyżki oliwy z bazylią i czosnkiem. Odstawić na min. 2 godziny. 
Pieczarki pokroić w plasterki, a dwie cebule w kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju do zarumienienia. Pod koniec dodać cukier, chwilkę potrzymać na ogniu mieszając. Dodać 1 szklankę wody i przelać zawartość patelni do garnka. Odstawić. 
Piersi z kurczaka obtoczyć w mące pszennej i podsmażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec dodać pozostałe dwie cebule pokrojone w piórka. Podsmażyć i przełożyć do garnka z pieczarkami. Dodać soczewicę i 2 szklanki wody (lub więcej, chodzi o to aby pokrywała zawartość składników w garnku). Zagotować na najmniejszej mocy palnika co jakiś czas mieszając. Dodać papryki w proszku i pieprz. Gotować około 10 min. na najmniejszej mocy palnika, warto co jakiś czas zamieszać.
W międzyczasie paprykę pokroić w kostkę, zamarynować w jarzynce, przełożyć na patelnię i krótko podsmażyć na wysokiej mocy palnika - można bez tłuszczu lub na minimalnej ilości. Dodać do garnka razem z łyżką koncentratu pomidorowego. Wymieszać. Dodać śmietankę i pokrojone w kostkę ogórki kiszone (jeśli ich nie macie, można dodać sok z kiszonej kapusty - efekt będzie ten sam). Gotować do zredukowania sosu - powinien być gęsty. Doprawić do smaku solą. Można dodać więcej chilli jeśli lubicie :)




3 komentarze:

  1. A czy mogę pominąć soczewice lub zamienić na inny produkt fasola czerwona z puszki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można pominąć lub zamienić na fasolę z puszki - tylko bez zalewy :) Najlepiej ją opłukać :)

      Usuń
  2. super dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)