Menu górne

Soczyste Filety z Kurczaka i Kapusta Zasmażana



Domowy, tradycyjny, polski obiad. 
Pyszne połączenie soczystej piersi z kurczaka w panierce, lekko miodowej kapusty zasmażanej z kminkiem i ziemniaki z koperkiem. 
Bardzo polecam!


Składniki na Filety z Kurczaka w Panierce:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • bułka tarta
  • sól
Piersi z kurczaka przekroić w poprzek na pół i utłuc lekko tłuczkiem do mięsa. Jajka wbić do miski, dodać dużą szczyptę soli i mleko - wymieszać widelcem lub trzepaczką. Filety kolejno obtoczyć w mące, jajku z mlekiem i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony d zarumienienia. Odsączyć na papierowym ręczniku.
Składniki na Kapustę Zasmażaną:
  • 1-1,5 kg kapusty średniokwaśnej
  • 1 łyżka kminku
  • 1-2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka jarzynki
  •  4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  •  2 ziarenka pieprzu
  • 1-2 szklanki wody
Kapustę posiekać i partiami zrumieniać na suchej patelni - podsmażoną przekładać do garnka. Zalać 1-2 szklankami wody, dodać jarzynkę, ziele, pieprz, liście laurowe i gotować na małym ogniu, aż będzie prawie miękka. Dodać kminek i gotować około 10 min. Po tym czasie doprawić miodem i ewentualnie zagęścić podsmażoną na suchej patelni i rozprowadzoną w odrobinie wody mąką pszenną (w razie potrzeby - nie jest to niekonieczne).


1 komentarz:

  1. Taka kapustę robiłam po raz pierwszy, ale wcześniej już ją jadłam. Bardzo smaczna, do kotletów zimą jak znalazł :-)

    OdpowiedzUsuń