Menu górne

Drożdżówki z Truskawkami i Budyniem


Tak, znów przepis na drożdżówki :) Tym razem słodkie bułeczki 2w1, i z truskawkami i z budyniowym kremem waniliowym. Tradycyjnie pod najlepszą na świecie kruszonką.

Składniki na około 16 drożdżówek:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • 25 g drożdży świeżych
Dodatkowo:
  • truskawki (najlepsze świeże, mrożone - bez wcześniejszego rozmrażania)
  • Waniliowy Krem Budyniowy Kandy Lauretta
Składniki na Kruszonkę:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
+ 1 białko i odrobina mleka do posmarowania słodkich bułek

Do miski wykruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, ciepłe mleko i łyżkę mąki. Połączyć. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia na 15-20 min. W tym czasie przesiać pozostałą mąkę. Z jajek i reszty cukru ubić puszystą masę. Do przesianej mąki dodać rozczyn z drożdży, masę jajeczną, śmietankę, szczyptę soli. Wyrobić ciasto, ręcznie lub mikserem z odpowiednimi końcówkami. Gdy składniki się połączą dodać powoli, partiami, strużką rozpuszczony i przestudzony tłuszcz. Wyrabiać ciasto około 10-12 minut. Jeśli wyrabiamy mikserem - po 7 minutach przejść także na zagniatanie ręczne. Ciasta drożdżowego trzeba "dotknąć", zagnieść chwilę rękami. Kiedy będzie gładkie, elastyczne, odchodzące od rąk - gotowe. Pozostawić ciasto w dużej misce i przykryć wierzch talerzem lub lnianą ściereczką. Odstawić na około 1 godz. 20 min (do podwojenia objętości).
Po tym czasie zagnieść ciasto. Następnie rwać niewielkie kawałki (dłonie można lekko obsypywać mąką), uformować z nich podłużne kulki, lekko spłaszczyć w dłoniach i układać w odstępach na blaszce (urosną!). Kiedy zostaną ułożone na blaszce można je lekko rozciągnąć palcami tworząc wgłębienia w obu końcach. Po jednej stronie umieścić ćwiartki lub połówki truskawek - posypać 1/2 łyżeczki cukru, a po drugiej krem waniliowy. Odstawić na 30 min. Następnie przygotować kruszonkę łącząc najpierw mąkę z zimnym masłem, później zagniatając z cukrem. 
Brzegi drożdżówek można lekko posmarować rozmąconym żółtkiem z odrobiną ciepłego mleka, lub białkiem z mlekiem lub samym ciepłym mlekiem. Posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*, piec około 25-30 minut, do zezłocenia się bułeczek i przypieczenia kruszonki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)