Tak, znów przepis na drożdżówki :) Tym razem słodkie bułeczki 2w1, i z truskawkami i z budyniowym kremem waniliowym. Tradycyjnie pod najlepszą na świecie kruszonką.
Składniki na około 16 drożdżówek:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 1/2 szklanki mleka
- 2/3 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 50 g masła
- szczypta soli
- 25 g drożdży świeżych
- truskawki (najlepsze świeże, mrożone - bez wcześniejszego rozmrażania)
- Waniliowy Krem Budyniowy Kandy Lauretta
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 120 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
Do miski wykruszyć drożdże, dodać łyżkę
cukru, ciepłe mleko i
łyżkę mąki. Połączyć. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia na 15-20 min. W
tym czasie przesiać pozostałą mąkę. Z jajek i reszty cukru ubić puszystą
masę. Do przesianej mąki dodać rozczyn z drożdży, masę jajeczną, śmietankę, szczyptę soli. Wyrobić ciasto, ręcznie lub mikserem z
odpowiednimi końcówkami. Gdy składniki się połączą dodać powoli,
partiami, strużką rozpuszczony i przestudzony tłuszcz. Wyrabiać ciasto
około 10-12 minut. Jeśli
wyrabiamy mikserem - po 7 minutach przejść także na zagniatanie ręczne.
Ciasta drożdżowego trzeba "dotknąć", zagnieść chwilę rękami. Kiedy
będzie gładkie, elastyczne, odchodzące od rąk - gotowe. Pozostawić
ciasto w dużej misce i przykryć wierzch talerzem lub lnianą ściereczką. Odstawić na około 1 godz. 20 min (do podwojenia objętości).
Po tym czasie zagnieść ciasto. Następnie rwać niewielkie kawałki
(dłonie można lekko obsypywać mąką), uformować z nich podłużne kulki, lekko
spłaszczyć w dłoniach i układać w odstępach na blaszce (urosną!). Kiedy zostaną ułożone na blaszce można je lekko rozciągnąć palcami tworząc wgłębienia w obu końcach. Po jednej stronie umieścić ćwiartki lub połówki truskawek - posypać 1/2 łyżeczki cukru, a po drugiej krem waniliowy. Odstawić na 30 min. Następnie przygotować kruszonkę łącząc najpierw mąkę z
zimnym masłem, później zagniatając z cukrem.
Brzegi drożdżówek można lekko posmarować rozmąconym żółtkiem z odrobiną
ciepłego mleka, lub białkiem z mlekiem lub samym ciepłym mlekiem. Posypać kruszonką i wstawić do
piekarnika nagrzanego do 190*, piec około 25-30 minut, do zezłocenia się
bułeczek i przypieczenia kruszonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)