Szybka, bardzo zdrowa, lekka surówka z botwinką. Zwykle z zestawu zawierającego młode buraki robię pyszną zupę (tutaj przepis) - tym razem postanowiłam wykorzystać botwinę w inny sposób. Surówka jest bardzo orzeźwiająca, lekka, idealna do obiadów w upalne dni.
Taka "botwinka" w zupełnie innym wydaniu to samo zdrowie, bogactwo witamin, które na stałe zagości u mnie na stole dodając uroku głównemu daniu. Koniecznie spróbujcie!
- 1 pęczek świeżej botwiny (z 2-3 większymi, młodymi burakami)
- 1 marchewka
- 2 średnie, słodko-kwaśne jabłka
- mały kawałek pora (najlepiej środkowa część)
- 1 łyżeczka cukru
- duża szczypta soli
- sok z 1/2 cytryny
Odciąć łodygi łączące liście z burakiem - one nie będą potrzebne. Liście botwiny bardzo dobrze wypłukać w garnku pełnym wody. Następnie opłukać pod bieżącą wodą. Osuszyć. Liście i pora poszatkować. Młode buraki i jabłka zetrzeć na tarce na średnich oczkach, a marchewkę na małych. Umieścić w misce razem z liśćmi i porem. Dodać sok z cytryny, cukier i sól. Wymieszać.
Podobne przepisy:
Super pomysł
OdpowiedzUsuń