Menu górne

Surówka z Botwinki

 
 

Szybka, bardzo zdrowa, lekka surówka z botwinką. Zwykle z zestawu zawierającego młode buraki robię pyszną zupę (tutaj przepis) - tym razem postanowiłam wykorzystać botwinę w inny sposób. Surówka jest bardzo orzeźwiająca, lekka, idealna do obiadów w upalne dni.
Taka "botwinka"  w zupełnie innym wydaniu to samo zdrowie, bogactwo witamin, które na stałe zagości u mnie na stole dodając uroku głównemu daniu. Koniecznie spróbujcie!



Składniki na surówkę z botwinką:
  • 1 pęczek świeżej botwiny (z 2-3 większymi, młodymi burakami)
  • 1 marchewka
  • 2 średnie, słodko-kwaśne jabłka 
  • mały kawałek pora (najlepiej środkowa część)
  • 1 łyżeczka cukru
  • duża szczypta soli
  • sok z 1/2 cytryny
Odciąć łodygi łączące liście z burakiem - one nie będą potrzebne. Liście botwiny bardzo dobrze wypłukać w garnku pełnym wody. Następnie opłukać pod bieżącą wodą. Osuszyć. Liście i pora poszatkować. Młode buraki i jabłka zetrzeć na tarce na średnich oczkach, a marchewkę na małych. Umieścić w misce razem z liśćmi i porem. Dodać sok z cytryny, cukier i sól. Wymieszać. 

Podobne przepisy:


http://natomamochote.blogspot.com/2018/10/sodko-kwasna-surowka-z-buraczkami-na.html

http://natomamochote.blogspot.com/2016/06/botwinka.html

Wątróbka z Cebulką
https://natomamochote.blogspot.com/2016/05/watrobka-z-cebulka.html

https://natomamochote.blogspot.com/2019/01/kurczak-w-sosie-smietankowo-koperkowym.html

https://natomamochote.blogspot.com/2019/09/devolay-z-serem-i-szynka-w-chrupiacej.html
http://natomamochote.blogspot.com/2016/11/prozony-schab-z-cebulka-i-podpiekanymi.html

http://natomamochote.blogspot.com/2017/01/gesty-gulasz-woowy-z-kasza-i-surowka.html
http://natomamochote.blogspot.com/2017/09/gorka-woowa-w-miesnym-sosie-grzybowym-z.html










1 komentarz:

Bardzo dziękuję za komentarz :)