Dziś pomysł na glazurowane udka w sosie własnym. Mięso jest delikatne, bardzo soczyste, ukryte w przepysznej i lśniącej glazurze o intensywnym, aromatycznym smaku. Szybkie, proste i bardzo smaczne danie. Tym razem w towarzystwie ziemniaków i orzeźwiającej surówki z botwinki. Bardzo polecam!
- 7 udek z kurczaka
- 1/2 przyprawy do kurczaka złocistego
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 szklanki wody
- 7 pieczarek + 1 łyżeczka m
Udka umyć, osuszyć. Zamarynować w przyprawach i odstawić na min. 2 godziny w chłodne miejsce (chociaż ja zazwyczaj marynuję dzień wcześniej). Udka obtoczyć w mące pszennej wymieszanej z mąką ziemniaczaną i układać w brytfance lub na specjalnym talerzu do przygotowywania dań w mikrofali. Ja robiłam w mikrofali na funkcji crispy poziom 2, powtarzałam proces dwa razy, po każdym obracałam mięso na drugą stronę. Jeśli nie macie takiej możliwości i mikrofali z funkcją 6 zmysł - możecie wstawić udka do nagrzanego piekarnika w brytfance wysmarowanej olejem, 220* przez 30-40 min. do zarumienienia z obu stron. Udka, które wyjęłam z mikrofali wyglądały jak z kfc :D ale w planach był sos, więc działałam dalej. Na patelni zagotowałam 3 szklanki wody i umieściłam mięso (tłuszcz, który został na talerzu zostawiłam). Przykryłam pokrywką i dusiłam około 30 min., co jakiś czas obracając na drugą stronę. Na drugiej patelni podsmażyłam pokrojone w plasterki pieczarki - na tłuszczu, który puściły udka. Pieczarki dodałam do sosu, dusiłam około 20 min, później bez pokrywki, aby zredukować sos.
Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką. Ja podałam z sezonową surówką z botwinki.
Podobne przepisy:
bardzo fajny pomysł na obiad;)
OdpowiedzUsuń