Menu górne

Kompot z Rabarbaru


Orzeźwiający, słodko-kwaśny, pyszny kompot z różowego rabarbaru. Dobrze schłodzony doda energii nawet w najupalniejsze letnie dni. Smak dzieciństwa. Polecam!


Składniki:
  • 2 kg rabarbaru różowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 litry wody

 Rabarbar umyć, odciąć końcówki. Pokroić w grubszą kostkę. Umieścić na patelni, zasypać cukrem. Podsmażać na małej mocy palnika, aż puści sok i lekko zmieknie - 3-4 minuty. W międzyczasie zagotować w garnku wodę. Przełożyć zawartość patelni do garnka. Gotować około 10 min. na małym ogniu, pod przykryciem. Pozostawić do wystudzenia. Można przecedzić, jeśli chcecie. Najlepiej smakuje schłodzony, z kostkami lodu :)




 

 Podobne przepisy:

https://natomamochote.blogspot.com/2019/06/babeczki-z-rabarbarem-i-truskawkami.html
https://natomamochote.blogspot.com/2020/06/ciasto-z-rabarbarem-i-truskawkami-na.html

http://natomamochote.blogspot.com/2017/05/letnie-ciasto-z-owocami.html

Truskawkowa Pianka na Rabarbarowej Roladzie 
 
http://natomamochote.blogspot.com/2016/03/truskawkowa-pianka-na-rabarbarowej.html

http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/rozowy-placek-drozdzowy.html

http://natomamochote.blogspot.com/2018/04/drozdzowki-z-truskawkami-i-rabarbarem.html
http://natomamochote.blogspot.com/2017/06/dzem-rabarbarowo-bananowy.html
http://natomamochote.blogspot.com/2017/07/dzem-rabarbarowo-truskawkowy.html

1 komentarz:

Bardzo dziękuję za komentarz :)