Orzeźwiający, słodko-kwaśny, pyszny kompot z różowego rabarbaru.
Dobrze schłodzony doda energii nawet w najupalniejsze letnie dni. Smak
dzieciństwa. Polecam!
Składniki:
- 2 kg rabarbaru różowego
- 3/4 szklanki cukru
- 4 litry wody
Rabarbar umyć, odciąć końcówki. Pokroić w grubszą kostkę. Umieścić na patelni, zasypać cukrem. Podsmażać na małej mocy palnika, aż puści sok i lekko zmieknie - 3-4 minuty. W międzyczasie zagotować w garnku wodę. Przełożyć zawartość patelni do garnka. Gotować około 10 min. na małym ogniu, pod przykryciem. Pozostawić do wystudzenia. Można przecedzić, jeśli chcecie. Najlepiej smakuje schłodzony, z kostkami lodu :)
Podobne przepisy:
Pycha !
OdpowiedzUsuń