Menu górne

Knedle z Truskawkami, Młoda Kapusta i Kotlet Schabowy

 
 

Polska kuchnia potrafi zaskakiwać. Słodkie knedle z truskawkami kocha chyba każdy :)
 A w połączeniu z młodą kapustą i kotletem schabowym? Brzmi dziwnie?
 Trochę tak, ale to jedno z tradycyjnych, rodzimych łódzkich dań.
 Jako dziecko miałam okazję zjeść taki obiad podczas pobytu w domu koleżanki - ale wtedy nie skorzystałam i knedle zamieniono mi na zwykłe ziemniaki ;) 
Teraz z ciekawości przygotowałam taki zestaw i przyznam, że połączenie smaków jest intrygujące. Tak to dobre określenie. Na tyle niespotykane, że chyba jeszcze kiedyś chętnie do niego wrócę. Mnie i i mojej mamie całkiem odpowiada (raz na jakiś dłuższy czas), chociaż męska strona rodziny patrzyła na nas - delikatnie mówiąc- dziwnie. 
 Kiedy będę znów robić knedle, może i pokombinuję, aby był i schabowy na obiad :) 
Jest w tym coś wyjątkowego.
Spróbujcie ;)

 
Składniki na 16 sztuk knedli (duża ilość, na kilka dni, nie wszystkie trzeba podać "po łódzku")
  • 8-9 ziemniaków
  • 1 duże jajko
  • około 3 szklanek mąki (trudno powiedzieć ile dokładnie - zależy od ziemniaków, trzeba wyczuć - ja nigdy nie dodaje tyle samo, dosypuje stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
  • 1/3 szklanki cukru
  • truskawki + po 1/2 łyżeczki cukru na knedla
  • mąka ziemniaczana - odrobina
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (jak na zwykły obiad). Odcedzić. Utłuc tłuczkiem do ziemniaków na jednolitą masę. Wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce przez min. 1 godzinę. 
Do ziemniaków dodać jajko i mąkę - najpierw 2 szklanki. Zagnieść ciasto na knedle, jeśli bardzo klei się do rąk - dodać więcej mąki. Pod koniec dodać 1/3 szklanki cukru. Zagnieść. Ciasto nie może być rzadkie i bardzo klejące. Powinno być jednolite, takie z którego łatwo uformować gładkie kulki. Kolejno urywać po kawałku ciasta, uformować w dłoniach kulkę, a następnie ją spłaszczać (jak na zdjęciach). Świeże lub mrożone truskawki obsypać mąką ziemniaczaną (można pominąć). Na środek rozpłaszczonego ciasta  wsypać 1/2 łyżeczki cukru i umieścić dużą truskawkę w całości lub truskawki w ćwiartkach - tyle ile się zmieści ;)  Delikatnie zlepiać brzegi - trochę podobnie jak pierogi, a następnie ponownie uformować w dłoniach jednolitą kulkę (dłonie najlepiej oprószyć mąką).
Przygotowane knedle układać na papierze do wypieków lub stolnicy posypanej mąką. W międzyczasie zagotować w dużym, szerokim garnku wodę.

Po uformowaniu wszystkich knedli (wyszło mi 16) wrzucać je do gotującej się wody. Zmniejszyć moc palnika do minimum. Gotować knedle około 5 min., jeśli po tym czasie same nie wypłyną na powierzchnię może to oznaczać, że przykleiły się do dna garnka - trzeba je leciutko podważyć łyżką lub szpatułką (ostrożnie, aby nie naruszyć ciasta!). Po wypłynięciu knedli na powierzchnię gotować jeszcze około 2-3 min. Wyjąć i od razu przełożyć do garnka wypełnionego zimną wodą.
Po 2-3 min. wyjąć, przełożyć na durszlak, a po lekkim osuszeniu - na duży talerz. Można polać bułką tartą z masłem.

Składniki na duży garnek Młodej Kapusty:


  • 1 i 1/2 główki młodej kapusty
  • 4-5 cebuli
  • 2 laski kiełbasy
  • niewielki kawałek chudego boczku 
  • sok z 1/2 cytryny
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki jarzynki
  • 5 liści laurowych
  • kilka liści lubczyku
  • koperek (opcjonalnie)
  • sól
  • cukier
  • 3/4 szklanki wody
  • ewentualnie 1 łyżka mąki pszennej + 2 łyżki wody
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć najpierw na najmniejszej mocy palnika - tłuszcz musi się wytopić, później można nieco zwiększyć płomień. Mięso należy często mieszać. Smażyć na skwarki. Zdjąć z ognia. Cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce tłuszczu z boczku. Odstawić. Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć tak jak boczek - najpierw na bardzo małym ogniu (aby wytopił się tłuszcz), później przyrumienić na większej mocy palnika. Odłożyć. Z kapusty usunąć wierzchnie liście, umyć, przekroić na pół i usunąć głąb. Drobno poszatkować i umieścić w największym domowym garnku (później kapusta zmniejszy o połowę objętość). Dodać wodę, jarzynkę, ziele, liście laurowe. Gotować, aż będzie miękka. Pod koniec dodać cebulę, lubczyk, odsączone z tłuszczu kiełbasę i skwarki (ja to robię gdy są jeszcze gorące - używam sitka). Wymieszać. Gotować jeszcze 5-10 minut. Na końcu dodać sok z cytryny, doprawić solą, cukrem do smaku. Można dodać posiekany koperek lub 2 łyżki domowego koncentratu z pomidorów. W razie potrzeby kapustę można zagęścić mąką rozprowadzoną w zimnej wodzie.
Składniki na Kotlety Drobiowe w Panierce:
  • podwójna pierś z kurczaka 
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • sól
  • olej słonecznikowy do smażenia / masło klarowane
Pierś z kurczaka pokroić w poprzek na plastry (wychodzi mi zazwyczaj około 8 "schabowych").  
Kolejno układać na desce, przykrywać kawałkiem foli spożywczej i przy pomocy tłuczka lekko pouderzać w mięso - ale tak aby go nie poprzerywać. Przełożyć do miski, zalać mlekiem i przykryć talerzem. Odstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.  
Naszykować trzy miski / głębokie talerze. W pierwszej jajka rozbełtać z dużą szczyptą soli - dolać mleko w którym moczyły się filety lub - jeśli całe je "wchłonęły" - dolać 3 łyżki nowego. Do drugiej nasypać mąkę, do trzeciej bułkę tartą. Kotlety kolejno lekko obtoczyć w mące, jajkach, bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Odsączyć na ręczniku papierowym.

Podawać "po łódzku", czyli z gorącymi knedlami z truskawkami (można je polać bułką tartą) oraz młodą kapustą. 
Warto spróbować, a nóż zasmakuje :) 



Podobne przepisy:


https://natomamochote.blogspot.com/2016/02/waniliowe-leniwe-kluski-z-biaym-serem.html






1 komentarz:

  1. Kiedyś tak jadłam i mi smakowało, ale smak faktycznie ... wyjątkowy:-D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)