Polska kuchnia potrafi zaskakiwać. Słodkie knedle z truskawkami kocha chyba każdy :)
A w połączeniu z młodą kapustą i kotletem schabowym? Brzmi dziwnie?
Trochę tak, ale to jedno z tradycyjnych, rodzimych łódzkich dań.
Jako dziecko miałam okazję zjeść taki obiad podczas pobytu w domu koleżanki - ale wtedy nie skorzystałam i knedle zamieniono mi na zwykłe ziemniaki ;)
Teraz z ciekawości przygotowałam taki zestaw i przyznam, że połączenie smaków jest intrygujące. Tak to dobre określenie. Na tyle niespotykane, że chyba jeszcze kiedyś chętnie do niego wrócę. Mnie i i mojej mamie całkiem odpowiada (raz na jakiś dłuższy czas), chociaż męska strona rodziny patrzyła na nas - delikatnie mówiąc- dziwnie.
Kiedy będę znów robić knedle, może i pokombinuję, aby był i schabowy na obiad :)
Jest w tym coś wyjątkowego.
Spróbujcie ;)
Składniki na 16 sztuk knedli (duża ilość, na kilka dni, nie wszystkie trzeba podać "po łódzku")
Składniki na duży garnek Młodej Kapusty:
- 8-9 ziemniaków
- 1 duże jajko
- około 3 szklanek mąki (trudno powiedzieć ile dokładnie - zależy od ziemniaków, trzeba wyczuć - ja nigdy nie dodaje tyle samo, dosypuje stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
- 1/3 szklanki cukru
- truskawki + po 1/2 łyżeczki cukru na knedla
- mąka ziemniaczana - odrobina
Ziemniaki
ugotować w osolonej wodzie (jak na zwykły obiad). Odcedzić. Utłuc
tłuczkiem do ziemniaków na jednolitą masę. Wystudzić, a następnie
schłodzić w lodówce przez min. 1 godzinę.
Do
ziemniaków dodać jajko i mąkę - najpierw 2 szklanki. Zagnieść ciasto na
knedle, jeśli bardzo klei się do rąk - dodać więcej mąki. Pod koniec
dodać 1/3 szklanki cukru. Zagnieść. Ciasto nie może być rzadkie i bardzo
klejące. Powinno być jednolite, takie z którego łatwo uformować gładkie
kulki. Kolejno urywać po kawałku ciasta, uformować w dłoniach kulkę, a
następnie ją spłaszczać (jak na zdjęciach). Świeże lub mrożone truskawki
obsypać mąką ziemniaczaną (można pominąć). Na środek
rozpłaszczonego ciasta wsypać 1/2 łyżeczki cukru i umieścić dużą
truskawkę w całości lub truskawki w ćwiartkach - tyle ile się zmieści
;) Delikatnie zlepiać brzegi - trochę podobnie jak pierogi, a następnie
ponownie uformować w dłoniach jednolitą kulkę (dłonie najlepiej oprószyć mąką).
Przygotowane knedle układać na papierze do wypieków lub stolnicy posypanej mąką. W międzyczasie zagotować w dużym, szerokim garnku wodę.
Po uformowaniu wszystkich knedli (wyszło mi 16) wrzucać je do gotującej się wody. Zmniejszyć moc palnika do minimum. Gotować knedle około 5 min., jeśli po tym czasie same nie wypłyną na powierzchnię może to oznaczać, że przykleiły się do dna garnka - trzeba je leciutko podważyć łyżką lub szpatułką (ostrożnie, aby nie naruszyć ciasta!). Po wypłynięciu knedli na powierzchnię gotować jeszcze około 2-3 min. Wyjąć i od razu przełożyć do garnka wypełnionego zimną wodą.
Po 2-3 min. wyjąć, przełożyć na durszlak, a po lekkim osuszeniu - na duży talerz. Można polać bułką tartą z masłem.
Przygotowane knedle układać na papierze do wypieków lub stolnicy posypanej mąką. W międzyczasie zagotować w dużym, szerokim garnku wodę.
Po uformowaniu wszystkich knedli (wyszło mi 16) wrzucać je do gotującej się wody. Zmniejszyć moc palnika do minimum. Gotować knedle około 5 min., jeśli po tym czasie same nie wypłyną na powierzchnię może to oznaczać, że przykleiły się do dna garnka - trzeba je leciutko podważyć łyżką lub szpatułką (ostrożnie, aby nie naruszyć ciasta!). Po wypłynięciu knedli na powierzchnię gotować jeszcze około 2-3 min. Wyjąć i od razu przełożyć do garnka wypełnionego zimną wodą.
Po 2-3 min. wyjąć, przełożyć na durszlak, a po lekkim osuszeniu - na duży talerz. Można polać bułką tartą z masłem.
Składniki na duży garnek Młodej Kapusty:
- 1 i 1/2 główki młodej kapusty
- 4-5 cebuli
- 2 laski kiełbasy
- niewielki kawałek chudego boczku
- sok z 1/2 cytryny
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżki jarzynki
- 5 liści laurowych
- kilka liści lubczyku
- koperek (opcjonalnie)
- sól
- cukier
- 3/4 szklanki wody
- ewentualnie 1 łyżka mąki pszennej + 2 łyżki wody
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć najpierw na najmniejszej mocy palnika
- tłuszcz musi się wytopić, później można nieco zwiększyć płomień.
Mięso należy często mieszać. Smażyć na skwarki. Zdjąć z ognia. Cebulkę
pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce tłuszczu z boczku. Odstawić.
Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć tak jak boczek - najpierw na bardzo
małym ogniu (aby wytopił się tłuszcz), później przyrumienić na większej
mocy palnika. Odłożyć. Z kapusty usunąć wierzchnie liście, umyć,
przekroić na pół i usunąć głąb. Drobno poszatkować i umieścić w
największym domowym garnku (później kapusta zmniejszy o połowę
objętość). Dodać wodę, jarzynkę, ziele, liście laurowe. Gotować, aż
będzie miękka. Pod koniec dodać cebulę, lubczyk, odsączone z tłuszczu
kiełbasę i skwarki (ja to robię gdy są jeszcze gorące - używam sitka).
Wymieszać. Gotować jeszcze 5-10 minut. Na końcu dodać sok z cytryny,
doprawić solą, cukrem do smaku. Można dodać posiekany koperek lub 2
łyżki domowego koncentratu z pomidorów. W razie potrzeby kapustę można
zagęścić mąką rozprowadzoną w zimnej wodzie.
- podwójna pierś z kurczaka
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- mąka pszenna
- bułka tarta
- sól
- olej słonecznikowy do smażenia / masło klarowane
Kolejno układać na desce, przykrywać kawałkiem foli spożywczej i przy
pomocy tłuczka lekko pouderzać w mięso - ale tak aby go nie poprzerywać.
Przełożyć do miski, zalać mlekiem i przykryć talerzem. Odstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Naszykować trzy miski / głębokie talerze. W pierwszej jajka rozbełtać z
dużą szczyptą soli - dolać mleko w którym moczyły się filety lub - jeśli
całe je "wchłonęły" - dolać 3 łyżki nowego. Do drugiej nasypać mąkę, do
trzeciej bułkę tartą. Kotlety kolejno lekko obtoczyć w mące, jajkach, bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Odsączyć na ręczniku papierowym.
Podawać "po łódzku", czyli z gorącymi knedlami z truskawkami (można je polać bułką tartą) oraz młodą kapustą.
Warto spróbować, a nóż zasmakuje :)
Podobne przepisy:
Kiedyś tak jadłam i mi smakowało, ale smak faktycznie ... wyjątkowy:-D
OdpowiedzUsuń