Menu górne

Waniliowe Leniwe Kluski z Białym Serem


Ciąg dalszy maratonu z kluskami. Tym razem leniwe z bułką tartą, cukrem i z ogromną ilością białego sera - bo takie lubię najbardziej... zresztą gdyby nie to czym różniłyby się od kopytek ;)

Składniki: 

trudno określić ilość waniliowych leniwych, ale i tak będzie ich za mało ;)
  • 8 ugotowanych i utuczonych ziemniaków*
  • 0,5-0,8 kg mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 0,5-1 kg białego sera 
  • 2 łyżki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 1-2 łyżki budyniu waniliowego (ewentualnie)
  •  duża szczypta soli
 *Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, dobrze utłuc i odstawić (bez przykrywania) do całkowitego ostygnięcie - najlepiej na całą noc w zimne miejsce. W przypadku kopytek i tego typu klusek, dużo zależy od rodzajów ziemniaków i czasu ich gotowania - nie powinny być "zbyt mokre", przegotowane i za długo "ugniatane".
Do zimnych ziemniaków wbić jajka, dodać rozdrobniony ser (trochę można odłożyć do obsypania już gotowych ciepłych klusek), cukry, przesiany budyń, sól, krótko zagnieść. Dosypać pół kilograma mąki pszennej i zagnieść, dosypując dalej mąki (w razie potrzeby). Ciasto na leniwe, (podobnie jak na knedle) powinno być elastyczne, nie lepić się (za mało mąki) i nie rozwarstwiać (za dużo mąki). Zbyt długie ugniatanie również powoduje że masa stanie się bardziej lepka. Gotowe ciasto podzielić na trzy części. Z każdej kolejno uformować wałek (można podsypywać mąką, o ile jest taka konieczność, w moim przypadku udało się całkowicie bez mąki). Kroić wałek na kluski wedle upodobania (mniejsze będą bardziej stabilne). Wrzucić do gotującej się wody (najlepiej partiami - na dwa/trzy razy), delikatnie zamieszać, aby nie przywarły do dna garnka i poczekać, aż same wypłyną na powierzchnię. Wtedy pogotować jeszcze około 2 minuty, po czym wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć do garnka z zimną wodą. Poczekać, aż chwilę tam przestygną, przelać kilka razy zimną wodą i odcedzić z jej nadmiaru. Dzięki temu leniwe nie będą się do siebie kleiły.

Idealnie smakują gorące, polane bułką tartą, posypane cukrem, cynamonem i rozdrobnionym białym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz