Zdrowa, pyszna i szybka przystawka lub dodatek do obiadu. Tym razem mowa o szparagach.
Można je przygotować na wiele sposobów, ale u mnie w domu największym powodzeniem cieszy się podsmażanie ich na oliwie z dodatkiem czosnku. Są delikatne i bardzo aromatyczne.
Polecam!
- 2 pęczki szparagów zielonych (świeżych, młodych)
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- sól morska
Szparagi umyć, oczyścić - jeśli są młodziutkie, nie zdejmuję skórki - odciąć zdrewniałe końcówki. Czosnek pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek. Podsmażyć na lekko przechylonej patelni, tak aby był zanurzony w oliwie (zdjęcie obok). Kiedy zacznie już ładnie pachnieć i odda oliwie swój aromat - dodać szparagi. Smażyć na najniższej mocy palnika około 10 min. co jakiś czas obracając, tak aby szparagi usmażyły się równomiernie. Jeśli czosnek będzie się za bardzo zarumieniał - należy go usunąć (zamiast czosnkowego aromatu, szparagi zyskają goryczkę, a tego nie chcemy). W międzyczasie posolić solą morską. Kiedy widelec będzie łatwo wchodził w szparaga - gotowe :)
😋 mniaaaam
OdpowiedzUsuńAleż apetyczne zdjęcia :)Ślinka leci :)
OdpowiedzUsuń