Menu górne

Domowe Pampuchy


Delikatne jak piórko, puszyste, pięknie pachnące i cudownie wyrośnięte, a do tego mięciutkie - przepyszne domowe pampuchy. Są doskonałym dodatkiem do dań słodkich jak np. pampuchy ze śmietaną i jagodami, truskawkami, a nawet pampuchy z bananem i nutellą czy sosem toffi, miodem i orzeszkami. Doskonałe do dań obiadowych np. prużonych z cebulką mięs czy gulaszu. Ten przepis powstał właśnie za sprawą Żeberek / Kątów prużonych z Cebulką... wiedziałam, ze do takiego dania muszą być pampuchy. Wyszły doskonałe. Szczerze polecam!
Przygotowanie jest prostsze niż się wydaje. Z ciastem na pampuchy pracuje się świetnie, a etapu "parowania" nie ma się czego obawiać. Dziś zrozumiałam, ze stanowczo za rzadko robiłam pampuchy ;) Bardzo polecam!


Składniki na pampuchy:
(wyszły mi 24 sztuki)
  • 4,5 szklanki mąki pszennej
  • 35 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • żółtko
Zrobić rozczyn. Świeże drożdże pokruszyć do większej miski, wsypać 1 łyżkę cukru, 2 łyżki przesianej mąki, wlać połowę ciepłego mleka (nie gorącego, "zabijemy" drożdże) - wymieszać łyżką do połączenia, przykryć talerzem i odstawić na 15-20 min. do wyrośnięcia.
W tym czasie przesiać pozostałą mąkę do dużej miski (pamiętaj - ciasto podwoi objętość). Jajka i żółtko ubić z pozostałym cukrem na kogel-mogel. Do przesianej mąki dodać podrośnięte drożdże, ubite jajka, pozostałe ciepłe mleko i szczyptę soli - rozpocząć wyrabianie, ręcznie lub mikserem z odpowiednimi końcówkami przeznaczonymi do tego typu ciast. Po około 5 minutach, kiedy składniki się połączą, kontynuując pracę dodawać powoli strużką oleju. Po wykorzystaniu całego tłuszczu wyrabiać ciasto jeszcze około 5 min. Powinno być pulchne, elastyczne, sprężyste, napowietrzone, gładkie. Przykryć miskę czystą ściereczką lub talerzem i odstawić do podwojenia objętości (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 1 godz.
Po tym czasie dobrze zagnieść ciasto. Przygotować stolnicę, lekko obsypać ją mąką i rozwałkować ciasto na grubość 2 cm. Wycinać za pomocą niedużej szklanki kółka. Przykryć lnianą ściereczką i pozostawić je na około 15-20 min. do podrośnięcia. 
W dużym garnku zagotować wodę. Na wierzchu ułożyć gazę (można ją obwiązać bandażem do garnka). Gaza nie może dotykać wody. Na gazie ułożyć w odstępach wyrośnięte ciasto na pampuchy. Na garnku ułożyć głęboką miskę (o średnicy garnka). Parować kluski około 5-10 min. Gdy podwoją lub potroją objętość ostrożnie zdjąć miskę (uwaga! para jest bardzo gorąca!) i przełożyć pampuchy na papier do pieczenia. Na gazie ułożyć kolejną porcję. Idealne do dań słodkich i słonych (wytrawnych).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz