Delikatne jak piórko, puszyste, pięknie pachnące i cudownie wyrośnięte, a do tego mięciutkie - przepyszne domowe pampuchy. Są doskonałym dodatkiem do dań słodkich jak np. pampuchy ze śmietaną i jagodami, truskawkami, a nawet pampuchy z bananem i nutellą czy sosem toffi, miodem i orzeszkami. Doskonałe do dań obiadowych np. prużonych z cebulką mięs czy gulaszu. Ten przepis powstał właśnie za sprawą Żeberek / Kątów prużonych z Cebulką... wiedziałam, ze do takiego dania muszą być pampuchy. Wyszły doskonałe. Szczerze polecam!
Przygotowanie jest prostsze niż się wydaje. Z ciastem na pampuchy pracuje się świetnie, a etapu "parowania" nie ma się czego obawiać. Dziś zrozumiałam, ze stanowczo za rzadko robiłam pampuchy ;) Bardzo polecam!
Składniki na pampuchy:
(wyszły mi 24 sztuki)
- 4,5 szklanki mąki pszennej
- 35 g drożdży
- 3 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/4 szklanki oleju
- 1 i 1/3 szklanki mleka
- 2 jajka
- żółtko
Zrobić
rozczyn. Świeże drożdże pokruszyć do większej miski, wsypać 1 łyżkę
cukru, 2 łyżki przesianej mąki, wlać połowę ciepłego mleka (nie
gorącego, "zabijemy" drożdże) - wymieszać łyżką do połączenia, przykryć
talerzem i odstawić na 15-20 min. do wyrośnięcia.
W
tym czasie przesiać pozostałą mąkę do dużej miski (pamiętaj - ciasto
podwoi objętość). Jajka i żółtko ubić z pozostałym cukrem na
kogel-mogel. Do przesianej mąki dodać podrośnięte drożdże,
ubite jajka, pozostałe ciepłe mleko i szczyptę soli -
rozpocząć wyrabianie, ręcznie lub mikserem z odpowiednimi końcówkami
przeznaczonymi do tego typu ciast. Po około 5 minutach, kiedy składniki
się połączą, kontynuując pracę dodawać powoli strużką oleju. Po
wykorzystaniu całego tłuszczu wyrabiać ciasto jeszcze około 5 min.
Powinno być pulchne, elastyczne, sprężyste, napowietrzone, gładkie.
Przykryć miskę czystą ściereczką lub talerzem i odstawić do podwojenia
objętości (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 1 godz.
Po
tym czasie dobrze zagnieść ciasto. Przygotować stolnicę, lekko obsypać
ją mąką i rozwałkować ciasto na grubość 2 cm. Wycinać za pomocą niedużej
szklanki kółka. Przykryć lnianą ściereczką i pozostawić je na około
15-20 min. do podrośnięcia.
W
dużym garnku zagotować wodę. Na wierzchu ułożyć gazę (można ją obwiązać
bandażem do garnka). Gaza nie może dotykać wody. Na gazie ułożyć w
odstępach wyrośnięte ciasto na pampuchy. Na garnku ułożyć głęboką miskę
(o średnicy garnka). Parować kluski około 5-10 min. Gdy podwoją lub
potroją objętość ostrożnie zdjąć miskę (uwaga! para jest bardzo gorąca!)
i przełożyć pampuchy na papier do pieczenia. Na gazie ułożyć kolejną
porcję. Idealne do dań słodkich i słonych (wytrawnych).
Ja najbardziej lubię na slodko ze śmietaną i owocami :) teraz sezon na jabłka to zrobiłam w słoikach wg pani przepisu. Takie połączenie jest znakomite. Mąż z kolej lubi ale tylko z gulaszem. A dzieci same suche wcinają takie ciepłe jeszcze :) dla każdego coś dobrego
OdpowiedzUsuń