Delikatne, soczyste i chrupiące udka z kurczaka upieczone bez dodatku nawet kropli tłuszczu w mikrofali na funkcji Crispy Szósty Zmysł (poziom 2). Idealnie komponują się z ryżem (lub smażonym sypkim ryżem z makaronem) i warzywami przygotowanymi na sposób orientalny.
Składniki:
- 8 udek z kurczaka
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- przyprawa do kurczaka (użyłam domowej mieszanki różnych przypraw: gyros, papryka, kebab, kurczak,...)
- 4 torebki ryżu
- 1 cukinia
- 1 łyżeczka masła
- 2 marchewki
- 1 paczka mieszanki warzyw do chińszczyzny
- 1 łyżka startego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu czosnkowego z chilli
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka jarzynki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól himalajska do smaku
Udka zamarynować w przyprawie do kurczaka. Odłożyć na 40 min. Ryż namoczyć w zimnej wodzie przez około 30 min. Dobrze opłukać z nadmiaru skrobi. Wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować do miękkości. Cukinię pokroić w kwadraty i zamarynować w jarzynce. Usmażyć na patelni z jedną łyżeczką masła, aż się mocno zezłoci. Marchewkę pokroić w plasterki, wrzucić do garnka, zalać wodą tylko do przykrycia i gotować około 6 minut. Po tym czasie dodać chińską mieszankę warzyw, cukinię. Dodać 1/2 szklanki wody. Zagotować. Dodać czosnek, imbir, sosy. Dosolić do smaku. Mąkę rozprowadzić w 1 łyżeczce wody i dodać do warzyw, energicznie zamieszać i zagotować. Zdjąć z ognia.
Udka obtoczyć w mące, ułożyć na specjalnym talerzu Crispy i upiec na funkcji Crispy 6-Zmysł, poziom 2 - powtarzałam dwukrotnie. Podawać z warzywami i ryżem.
Danie można także podać ze smażonym ryżem z tego przepisu:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)