Menu górne

Udka z Warzywami po Chińsku

 
 
Delikatne, soczyste i chrupiące udka z kurczaka upieczone bez dodatku nawet kropli tłuszczu w mikrofali na funkcji Crispy Szósty Zmysł (poziom 2). Idealnie komponują się z ryżem (lub smażonym sypkim ryżem z makaronem) i warzywami przygotowanymi na sposób orientalny.

  
Składniki:
  • 8 udek z kurczaka
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • przyprawa do kurczaka (użyłam domowej mieszanki różnych przypraw: gyros, papryka, kebab, kurczak,...)
  • 4 torebki ryżu
  • 1 cukinia
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 marchewki
  • 1 paczka mieszanki warzyw do chińszczyzny
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu czosnkowego z chilli
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  •  1 łyżeczka jarzynki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól himalajska do smaku 
 Udka zamarynować w przyprawie do kurczaka. Odłożyć na 40 min. Ryż namoczyć w zimnej wodzie przez około 30 min. Dobrze opłukać z nadmiaru skrobi. Wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować do miękkości. Cukinię pokroić w kwadraty i zamarynować w jarzynce. Usmażyć na patelni z jedną łyżeczką masła, aż się mocno zezłoci. Marchewkę pokroić w plasterki, wrzucić do garnka, zalać wodą tylko do przykrycia i gotować około 6 minut. Po tym czasie dodać chińską mieszankę warzyw, cukinię. Dodać 1/2 szklanki wody. Zagotować. Dodać czosnek, imbir, sosy. Dosolić do smaku. Mąkę rozprowadzić w 1 łyżeczce wody i dodać do warzyw, energicznie zamieszać i zagotować. Zdjąć z ognia.
Udka obtoczyć w mące, ułożyć na specjalnym talerzu Crispy i upiec na funkcji Crispy 6-Zmysł, poziom 2 - powtarzałam dwukrotnie. Podawać z warzywami i ryżem.

Danie można także podać ze smażonym ryżem z tego przepisu:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz