To jedno z moich ulubionych dań "kanapkowych" ;) Idealne na lunch, obiad lub kolacje. Pyszne, lekkie, z chrupiącym kurczakiem i masą świeżych warzyw, a do tego doskonałe wyraziste sosy.... Przygotowanie tortilli nie zajmuje dużo czasu i jest łatwiejsze niż się wydaje. Świetnie smakują na ciepło, zaraz po "opieczeniu", ale także na zimno - więc można zabrać je ze sobą do pracy lub na wyjazd. O ile jeszcze ich nie robiliście - koniecznie dajcie się skusić!
Składniki na 8 Tortilli z Kurczakiem:
- 2 duże piersi z kurczaka
- przyprawa do gyrosa / kebabu / shoarmy / kurczaka lub inna ulubiona do mięsa
- sos / przecier pomidorowy (ja używam domowego przecieru - przepis tutaj)
- mąka pszenna
- kawałek sera żółtego w kostce (gouda / edamski)
- olej do smażenia
- 8 placków Tortilla
- sałata lodowa lub 1 opakowanie mix sałat
- 1 papryka czerwona
- 2 pomidory
- 1 duża cebula
- ewentualnie chilli, czosnek
Sos Czosnkowy, Sos Łagodny, Sos Pomidorowy (łagodny lub pikantny)
Piersi z kurczaka pokroić w średniej grubości paski. Zamarynować w przyprawach i odstawić na 1 godzinę.
W tym czasie pokroić paprykę w cienkie paski, pomidory w plasterki, cebulę w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce.
Na patelni rozgrzać olej. Kawałki kurczaka obtaczać w mące i smażyć do zarumienienia z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku.
Placek Tortilli podgrzać lekko w mikrofali - około 20 sekund, stanie się bardziej elastyczny, miękki. Posmarować go sosem / przecierem pomidorowym. Po środku nałożyć trochę mix'u sałat lub pokruszyć sałatę lodową, położyć plasterki pomidora, paprykę, dodać kawałki kurczaka, ewentualnie chilli, czosnek, posypać serem i zawinąć jak tortille - najpierw złożyć dół placka, później boki. Opiec na suchej patelni lub na grillu elektrycznym. Przygotować tak samo pozostałe Tortille.
Szybkie i fajne wykonanie. W przypadku placków, polecam te domowe :)
OdpowiedzUsuń