Menu górne

Sałatka Grecka


Sałatka Grecka... dietetyczna, lekka, zdrowa i szybka w przygotowaniu. W sezonie na świeże warzywa grzechem jest jej nie spróbować. Ja robię ją bardzo często, to zdecydowanie moja ulubiona "letnia" sałatka. Doskonała sama w sobie, to idealny lekki lunch, obiad czy kolacja. Świetnie sprawdza się także jako dodatek do mięs czy ryb z grilla, a także tortilli. 


Składniki:
  • 1 duże opakowanie mix sałat lub sałata lodowa
  • 4 pomidory / pomidorki koktajlowe
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • szczypiorek
  • oliwki zielone
  • suszone pomidory
  • świeże oregano, lubczyk
  • ser mozzarella / ser Feta
Dip:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (użyłam o smaku chilli)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej / miodowej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli 
Przygotować dip - zmieszać ze sobą wszystkie składniki i odstawić na 5-10 minut. Pomidory pokroić w ćwiartki, cebule w piórka, paprykę i suszone pomidory w paski. Przepołowić oliwki. Posiekać szczypiorek i zioła. Dodać do pokruszonej sałaty lodowej lub mixu sałat. Zalać dipem i dobrze wymieszać. Ser okroić w kostkę, dodać do sałatki, delikatnie przemieszać. Podawać od razu. 

1 komentarz:

  1. Po zimie trzeba się taką sałatką podładowac xd

    OdpowiedzUsuń