Menu górne

Pęczak z Pieczarkami i Kurczakiem



Dziś przepis na moją ulubioną kaszę i moje ulubione mięso. 
Kasza pęczak w towarzystwie pieczarek, cebuli i chrupiącego fileta z kurczaka. 
Trochę znudziły mi się ziemniaki przygotowywane na różne sposoby, a na obiad zaplanowałam najsmaczniejsze mięso na świecie czyli kurczaka. Od razu pomyślałam o pęczaku. 
Moim zdaniem najlepiej pasuje do tak delikatnego mięsa.
Wyszło smaczniej niż myślałam. 
W skład mojego "kaszotto" wchodzą także warzywa i czosnek (którego nigdy za wiele ;) 
Pęczak to zdecydowanie moja ulubiona kasza, głównie ze względu na swój delikatny smak. 
To właśnie pęczak jest produktem wyjściowym do powstawania pozostałych rodzajów kasz z jęczmienia - to całe ziarno pozbawione łusek, przez co stanowi bogactwo błonnika i witamin. 
Kasza pęczak z tego przepisu świetnie pasuje, także do sadzonego jajka, a także jako danie samo w sobie. Tak czy tak posiłek jest lekki, zdrowy i prawie pozbawiony tłuszczu. 
Bardzoooo, bardzooooo, bardzooo polecam!



Składniki na Kaszotto z Pieczarkami:
  • 500 g kaszy pęczak
  • 1 kg pieczarek
  • 4 cebule
  • 2 marchewki
  • 5 ząbków czosnku
  • szczypiorek lub natka pietruszki
  • sól
  • 1,5-2 litry domowego bulionu lub woda + 2 kostki rosołowe
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka masła
 Cebule pokroić w kostkę. Połowę zrumienić na patelni na odrobinie masła. Kiedy cebula będzie lekko złota, dodać kaszę pęczak (surową). Dobrze podprażyć kaszę z cebulą i dodanymi trzema posiekanymi ząbkami czosnku (patelnia powinna być już sucha). Następnie zmniejszyć ogień do minimum. Podlać kaszę 3 szklankami bulionu, zamieszać i dusić pod przykryciem. Co jakiś czas zamieszać i dolewać pozostały bulion. Gotować kaszę do miękkości. Pod koniec dodać 2 pokrojone w kostkę marchewki. Podlać niewielką ilością wody i dusić, aż marchewka lekko zmięknie. W międzyczasie pokroić pieczarki w plasterki (nie za cienkie). Przełożyć na suchą patelnię i umieścić na średniej mocy palnika. Wodę, ktorą puszczą pieczarki można dolać do kaszy. Do pieczarek dodać cebulę i pozostały posiekany czosnek oraz odrobinę masła. Podsmażyć na dużej mocy palnika, a następnie dodać do kaszy. Wymieszać. Kasza z pieczarkami i warzywami powinna być w lekkim sosie (ale nie stanowić zupy) - co oznacza, że w razie potrzeby należy dolać wody. Dodać sos sojowy, wymieszać. Dusić około 10 min. Ewentualnie dosolić. Podawać z posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.


 Składniki na Chrupiący i Soczysty Filet z Kurczaka:
  • 5 piersi z kurczaka (lub więcej mięskożercy :)
  • 1/2 przyprawy do kurczaka złocistego
  • 1/2 przyprawy do strogonowa (zabrakło mi do kurczaka, ale wyszło pysznie!)
  • mąka ziemniaczana
  • olej do smażenia
Filety pokroić w dużą kostkę. Zamarynować w przyprawach i odstawić na min. 30 min. Na patelni rozgrzać olej. Mięso kurczaka obtaczać w mące ziemniaczanej i smażyć do zarumienienia z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z gorącym kaszotto.

*Jeśli wymieszamy mięso z kaszotto - panierka będzie lśniąca i miękka, równie smaczna. 

3 komentarze:

  1. Wypróbuję na pewno :) uwielbiam kasze :) mięsko z tego przepisu juz robiłam do Chinszczyzny z bloga i polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest Pani genialna. Takiego kurczaka w życiu nie jadłam. Kasza z pieczarkami wysmienita

    OdpowiedzUsuń
  3. Pęczak z pieczarkami boski. Będę robiła częściej. Teściowa zachwycona, dzieci chociaż nie lubią kaszy, jadły aż im się uszy trzęsły :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)