Bardzo prosty, szybki, ale i smaczny polski obiad.
Nie potrzebujecie wielu składników, ani za dużo wolnego czasu. Mocno zrumieniona kiełbasa z cebulką idealnie pasuje do podsmażane kaszy gryczanej. A z dodatkiem kefiru i kiszonego ogórka smakuje rewelacyjnie. Siła czasami tkwi w prostocie ;)
Składniki:
- 4 woreczki kaszy gryczanej
- 2 laski kiełbasy podwawelskiej
- 5 dużych cebuli
- 1 łyżka smalcu (może być ze skwarkami)
- sól do smaku
- ogórki kiszone jako dodatek
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie. Kiedy będzie prawie miękka odcedzić (nie dopuścić do rozgotowania). Przesypać do miski i zostawić do odparowania.
Kiełbasę pokroić w kostkę i usmażyć na małym ogniu - często mieszając. Kiedy puści większość tłuszczu można zwiększyć moc palnika. Kiedy będzie rumiana dodać pokrojoną w plasterki cebulę. Zdjąć z ognia kiedy będzie miękka i lekko zezłocona. Na drugiej patelni rozpuścić smalec, dodać kaszę gryczaną i podsmażyć (około 5 min.) Dodać kiełbasę z cebulką, wymieszać i jeszcze chwilę potrzymać na ogniu. Podawać z kiszonym ogórkiem i zsiadłym mlekiem.
Idealny obiad dla całej rodziny. Często mężczyźni nie wyobrażają sobie dnia bez mięsa, a wielu z nich kocha kiełbasę! Dania jednogarnkowe są szybkie, łatwe i idealne do wzięcia na wynos, koniecznie muszę je zrobić! Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj sobie zrobiłem. I do tego sok pomidorowy. Wyszła kozacka!
OdpowiedzUsuń