Menu górne

Chleb Pszenno-Orkiszowy na Maślance


Smaczny, prosty Chleb na Maślance - można powiedzieć "Chleb, który sam smakuje i niczego już nie potrzebuje". Najlepszy w dzień pieczenia.

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki i mąka do podsypywania
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 i 2/3 łyżeczki soli
  • 15 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki maślanki / kefiru / zsiadłego mleka
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 125 g masła + odrobina na posmarowanie przed pieczeniem
Drożdże wkruszyć do miseczki, dodać ciepłe (nie gorące!) mleko, cukier i łyżkę mąki pszennej. Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Przykryć talerzykiem i odstawić na 5 min.
W tym czasie przesiać do dużej miski obie mąki. Dodać sól. Wymieszać. Dodać ciepłą (około 45*) maślankę i rozczyn z drożdży oraz połowę roztopionego masła. Miksować mikserem z końcówkami do drożdżowego około 5-7 min. - co jakiś czas dolewając pozostałe masło. Pod koniec dodać 2 łyżki mąki - miksować około 2 min. Następnie zagnieść ciasto ręcznie i odstawić na 20 min. pod przykryciem. Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto na stolnicy oprószonej mąką. Ciasto powinno łatwo odchodzić od rąk, być sprężyste, jednolite i zwarte. Przełożyć do miski i pozostawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości (około 1 godz. lub dłużej). Następnie zagnieść ciasto i lekko podsypując mąką uformować bochenek chleba. Bochenek przełożyć do prostokątnej miski lub formy. Odstawić na 30 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie ostrożnie, ale i pewnym ruchem przełożyć ciasto z formy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wystarczy po prostu ją odwrócić, chleb powinien sam wypaść). Wierzch ponacinać nożem z piłką, po czym cały chleb posmarować rozpuszczonym masłem. Wstawić bochenek do piekarnika nagrzanego do 230*. Zmniejszyć temperaturę do 200* i piec około 30-35 min. do zezłocenia wierzchu i zarumienienia spodu. Wyjąć i wystudzić na kratce. Dobrze wypieczony chleb "popukany" od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. 

4 komentarze:

Bardzo dziękuję za komentarz :)