Menu górne

Lekkie Waniliowe Ciasto Drożdżowe


Bardzo puszyste, mięciutkie, delikatne jak puch, ale i wilgotne ciasto drożdżowe z przepyszną słodką waniliową kruszonką. To "ulubione drożdżowe" mojego brata, chociaż ja zdecydowanie wolę to z różnego rodzaju dodatkami.
 
Składniki (keksówka około 30 cm):
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki mleka
  • niepełna 1/2 szklanki oleju
Z drożdży zrobić rozczyn - pokruszyć je do miski, dodać jedną łyżkę cukru, łyżkę mąki i połowę lekko ciepłego mleka, wymieszać i odstawić na 15-20 min. do podwojenia objętości. W tym czasie przesiać pozostałą mąkę. W oddzielnym naczyniu żółtka, jajko i cukier ubić na gęstą masę. Do przesianej mąki dodać podrośnięte drożdże, ubity na puch kogel-mogel i resztę ciepłego mleka. Ciasto wyrabiać ręcznie lub mikserem z odpowiednimi końcówkami. Gdy składniki się połączą, dalej wyrabiać dodając partiami olej. Ciasto powinno być elastyczne, jednolite, miękkie i niezbyt lepiące. Cały proces wyrabiania powinien trwać około 10-15 min. (nie krócej!). Wyrobione ciasto umieścić w dużej misce, przykryć naczyniem lub ściereczką i pozostawić na 1 godz. do podwojenia objętości. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto ponownie krótko zagnieść i przełożyć do formy. Pozostawić na około 25 min. do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie przygotować kruszonkę.

Składniki na waniliową kruszonkę:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 70 g masła
Masło zagnieść z mąką na "sypki proszek". Dodać cukier i dalej zagniatać opuszkami palców tworząc kruszonkę. 
Wyrośnięte ciasto posmarować ciepłym mlekiem i obsypać kruszonką. Piec 40 min. w 180*. Wyjąć z piekarnika i przykryć wilgotną lnianą ściereczką. Pozostawić tak do wystudzenia. 




1 komentarz:

  1. Zrobiłam - wyrosło i właśnie stygnie.
    Co prawda ciasto dość mocno mi się kleiło, ale jakoś udało się je wyrobić. Zobaczymy jak smakuje! 😊

    OdpowiedzUsuń