Niesamowite, nietypowe, przepyszne, rozkoszne ciasto drożdżowe, które samo się kroi.
To tzw. ciasto do rwania.
Wilgotne, puszyste, z różaną marmoladą i waniliową najlepszą na świecie kruszonką. Inspiracja zaczerpnięta z youtube
„skutecznie.tv”. Bardzo polecam!
Akurat to Piknikowe Drożdżowe ze zdjęć jest z dżemem truskawkowym, jednak znacznie bardziej polecam marmoladę... niczym najlepsze pączki!
Składniki:
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 20 g drożdży świeżych
- szczypta soli
- 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 50 g roztopionego masła
- 1/4 szklanki wody
- 2 duże jajka
- słoik marmolady różanej / owocowej lub dżemu truskawkowego
Waniliowa Kruszonka:
- 1 szklanka mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 2 cukry waniliowe
- 50 g masła / margaryny
Masło i mleko umieścić w garnuszku i
podgrzewać do całkowitego połączenia się składników. Zdjąć z palnika, dolać
wodę. Do letniego, lekko ciepłego płynu dodać świeże drożdże i wymieszać
łyżeczką. Do innego dużego naczynia przesiać 2 szklanki mąki pszennej, dodać
sól, cukier, jajka i przygotowane rozpuszczone drożdże. Wyrabiać ciasto
mikserem lub ręcznie około 10 min. Powinno być gładkie i elastyczne, ale nadal
lepić się do rąk. Przełożyć na podsypaną mąką stolnice (starać się zużyć na tym
etapie jak najmuje pozostałej mąki) i wyrobić aż nabierze większej sprężystości
i przestanie się lepić. Przełożyć do miski i zostawić do wyrośnięcia na 1
godzinę, do podwojenia objętości. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, którego wielkość zależy od wymiarów keksówki. Długość prostokąta to długość dłuższego boku keksowi, a szerokość – to pięć razy długość krótszego boku keksówki. Ciasto pokroić wzdłuż dłuższego boku na 5 części. Każdą z nich posmarować marmoladą różaną lub wieloowocową.* „Plastry” ciasta kłaść jeden na drugim. Pokroić wzdłuż krótszego boku na kawałki – na równe części, powinno wyjść około 6-7 kawałków. Układać bokiem kawałki ciasta bardzo blisko siebie w keksówce. Piec 50 min. W 180*. Wyjąć ciasto i przykryć na 15 min. wilgotną lnianą ściereczka.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, którego wielkość zależy od wymiarów keksówki. Długość prostokąta to długość dłuższego boku keksowi, a szerokość – to pięć razy długość krótszego boku keksówki. Ciasto pokroić wzdłuż dłuższego boku na 5 części. Każdą z nich posmarować marmoladą różaną lub wieloowocową.* „Plastry” ciasta kłaść jeden na drugim. Pokroić wzdłuż krótszego boku na kawałki – na równe części, powinno wyjść około 6-7 kawałków. Układać bokiem kawałki ciasta bardzo blisko siebie w keksówce. Piec 50 min. W 180*. Wyjąć ciasto i przykryć na 15 min. wilgotną lnianą ściereczka.
* w oryginalnych przepisach na to ciasto każdy kawałek smaruje się masłem i posypuje cukrem np. z cynamonem. Jednak wydaje mi się, że marmolada jest znacznie "lżejszą" alternatywą ;)
Weekendowo-piknikowy hit :-)
OdpowiedzUsuńJak Pani myśli czy by nie było źle jak bym dodała rodzynki do tego ciasta a może lepiej by odpowiadały z ciastem lekkim waniliowym z Pani przepisu
OdpowiedzUsuńMożna dodać i tu i tu :)
UsuńWyszło rewelacyjne połowę zjadłam sama wyrobił się ciasto bardzo ładnie i nie trzeba dodawać dużo mąki z tych 3/4 😉kolejnym razem sproboje z serem i napisze jak wyszło ale z marmolada wyszło bosko
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) Pozdrawiam serdecznie !
Usuń