Menu górne

Piknikowe Drożdżowe


Niesamowite, nietypowe, przepyszne, rozkoszne ciasto drożdżowe, które samo się kroi. 
To tzw. ciasto do rwania. 
Wilgotne, puszyste, z różaną marmoladą i waniliową najlepszą na świecie kruszonką.  Inspiracja zaczerpnięta z youtube „skutecznie.tv”. Bardzo polecam!



Akurat to Piknikowe Drożdżowe ze zdjęć jest z dżemem truskawkowym, jednak znacznie bardziej polecam marmoladę... niczym najlepsze pączki!

Składniki:
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4  szklanki cukru
  • 20  g drożdży świeżych
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 50 g roztopionego masła
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 duże jajka
  • słoik marmolady różanej / owocowej lub dżemu truskawkowego
Waniliowa Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 50 g masła / margaryny

Masło i mleko umieścić w garnuszku i podgrzewać do całkowitego połączenia się składników. Zdjąć z palnika, dolać wodę. Do letniego, lekko ciepłego płynu dodać świeże drożdże i wymieszać łyżeczką. Do innego dużego naczynia przesiać 2 szklanki mąki pszennej, dodać sól, cukier, jajka i przygotowane rozpuszczone drożdże. Wyrabiać ciasto mikserem lub ręcznie około 10 min. Powinno być gładkie i elastyczne, ale nadal lepić się do rąk. Przełożyć na podsypaną mąką stolnice (starać się zużyć na tym etapie jak najmuje pozostałej mąki) i wyrobić aż nabierze większej sprężystości i przestanie się lepić. Przełożyć do miski i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę, do podwojenia objętości. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, którego wielkość zależy od wymiarów keksówki. Długość prostokąta to długość dłuższego boku keksowi, a szerokość – to pięć razy długość krótszego boku keksówki.  Ciasto pokroić wzdłuż dłuższego boku na 5 części. Każdą z nich posmarować marmoladą różaną lub wieloowocową.* „Plastry” ciasta kłaść jeden na drugim. Pokroić wzdłuż krótszego boku na kawałki – na równe części, powinno wyjść około 6-7 kawałków. Układać bokiem kawałki ciasta bardzo blisko siebie w keksówce. Piec 50 min. W 180*. Wyjąć ciasto i przykryć na 15 min. wilgotną lnianą ściereczka.

* w oryginalnych przepisach na to ciasto każdy kawałek smaruje się masłem i posypuje cukrem np. z cynamonem. Jednak wydaje mi się, że marmolada jest znacznie "lżejszą" alternatywą ;)

5 komentarzy:

  1. Weekendowo-piknikowy hit :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak Pani myśli czy by nie było źle jak bym dodała rodzynki do tego ciasta a może lepiej by odpowiadały z ciastem lekkim waniliowym z Pani przepisu

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszło rewelacyjne połowę zjadłam sama wyrobił się ciasto bardzo ładnie i nie trzeba dodawać dużo mąki z tych 3/4 😉kolejnym razem sproboje z serem i napisze jak wyszło ale z marmolada wyszło bosko

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)