Menu górne

Pampuchy z Jagodami i Śmietaną



Znane jako kluski na parze, parowańce, buchty, a nawet lekkie pączki na parze - delikatne jak piórko, puszyste, pięknie pachnące i cudownie wyrośnięte, a do tego mięciutkie - przepyszne domowe pampuchy oblane waniliowym jogurtem lub z bitą śmietaną, koniecznie w otoczeniu słodkich owoców.. dziś padło na jagody. Lekki i pyszny obiad, deser, śniadanie czy kolacja. Są i będą dobre o każdej porze. Polecam!  
Ps.: Z ciastem drożdżowym na pampuchy pracuje się świetnie, a etapu "parowania" nie ma się czego obawiać.


Składniki na pampuchy:
(wyszły mi 24 sztuki)
  • 4,5 szklanki mąki pszennej
  • 35 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • żółtko
Zrobić rozczyn. Świeże drożdże pokruszyć do większej miski, wsypać 1 łyżkę cukru, 2 łyżki przesianej mąki, wlać połowę ciepłego mleka (nie gorącego, "zabijemy" drożdże) - wymieszać łyżką do połączenia, przykryć talerzem i odstawić na 15-20 min. do wyrośnięcia.
W tym czasie przesiać pozostałą mąkę do dużej miski (pamiętaj - ciasto podwoi objętość). Jajka i żółtko ubić z pozostałym cukrem na kogel-mogel. Do przesianej mąki dodać podrośnięte drożdże, ubite jajka, pozostałe ciepłe mleko i szczyptę soli - rozpocząć wyrabianie, ręcznie lub mikserem z odpowiednimi końcówkami przeznaczonymi do tego typu ciast. Po około 5 minutach, kiedy składniki się połączą, kontynuując pracę dodawać powoli strużką oleju. Po wykorzystaniu całego tłuszczu wyrabiać ciasto jeszcze około 5 min. Powinno być pulchne, elastyczne, sprężyste, napowietrzone, gładkie. Przykryć miskę czystą ściereczką lub talerzem i odstawić do podwojenia objętości (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 1 godz.
Po tym czasie dobrze zagnieść ciasto. Przygotować stolnicę, lekko obsypać ją mąką i rozwałkować ciasto na grubość 2 cm. Wycinać za pomocą niedużej szklanki kółka. Przykryć lnianą ściereczką i pozostawić je na około 15-20 min. do podrośnięcia. 
W dużym garnku zagotować wodę. Na wierzchu ułożyć gazę (można ją obwiązać bandażem do garnka). Gaza nie może dotykać wody. Na gazie ułożyć w odstępach wyrośnięte ciasto na pampuchy. Na garnku ułożyć głęboką miskę (o średnicy garnka). Parować kluski około 5-10 min. Gdy podwoją lub potroją objętość ostrożnie zdjąć miskę (uwaga! para jest bardzo gorąca!) i przełożyć pampuchy na papier do pieczenia. Na gazie ułożyć kolejną porcję. Pampuchy przechowywać przykryte folią spożywczą. Przed podgrzaniem np. w mikrofali (30 s.) wystarczy je lekko zwilżyć wodą.



Dodatkowo:
  • 400 ml jogurtu naturalnego / 300 ml śmietanki kremówki
  • 4-5 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • jagody mrożone lub świeże 
Jogurt wymieszać z 2-3 łyżami cukru i cukrem waniliowym lub ubić na sztywno śmietankę pod koniec dodając cukier. Jagody wymieszać z pozostałym cukrem (mrożone jagody najpierw opłukać pod wodą, odcedzić i wstawić do mikrofali na 1 min.). Gorące pampuchy podawać z jogurtem lub bitą śmietaną oraz dużą ilością jagód.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz