Menu górne

Ciasto Drożdżowe z Dynią i Orzechami

 
 
 
 
 Wyjątkowe, jedyne w swoim rodzaju drożdżowe ciasto z dynią. Puszyste i mięciutkie. W smaku delikatne, za to wyraźnie pachnące orzechami, wanilią i masłem. Dyni zawdzięcza śliczny kolor i wilgotną strukturę. Jego wykonanie to po prostu przyjemność. Jeśli lubicie - możecie wzbogacić je o rodzynki. Tradycyjnie, u mnie z kruszonką - tym razem mocno orzechową ;) 
Najlepsze do jesiennej kawy, czy herbaty. Musicie tego spróbować!
 

 
 
Składniki (forma 43x36 cm):
  •  60 g świeżych drożdży
  • 275 ml mleka
  • 900 g mąki pszennej + 2 łyżki
  • 400 g puree z dyni (tutaj przepis)
  • 240 g cukru + 2 łyżki
  • 16 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 żółtka
  • 2 jajka
  • 90 ml oleju
  • 40 g masła
  • 200 g rodzynek (jeśli lubicie, wtedy też sok z 1/2 cytryny + 1/4 szklanki wody)

 

 Składniki na Waniliową Kruszonkę:
  • 150 g orzechów włoskich
  • 140 g masła
  • 250 g maki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru (lub troszkę mniej)
  • 16 g cukru waniliowego
Jeśli chcecie dodać do ciasta rodzynki - należy umieścić je w miseczce z sokiem z cytryny i wrzącą wodą. Przykryć talerzykiem i odstawić na 4 godziny. Co jakiś czas warto zamieszać.

Przygotować rozczyn z drożdży. Świeże drożdże pokruszyć do większej miski, wsypać 2 łyżki cukru, 2 łyżki przesianej mąki, wlać  150 ml ciepłego mleka (nie gorącego, "zabijemy" drożdże) - wymieszać łyżką do połączenia, przykryć talerzem i odstawić na 15-20 min. do wyrośnięcia.
W tym czasie można przesiać 800 g mąki, odstawić. Do misy miksera wbić jajka i dodać żółtka, wsypać 240 g cukru, cukier waniliowy - ubijać do uzyskania gęstej, białawej masy (4 min). Następnie dodać podrośnięty rozczyn z drożdży, przesianą mąkę. W 125 ml ciepłego mleka rozmieszać puree z dyni - dodać do misy miksera. Wyrabiać ciasto mikserem z końcówkami do drożdżowego przez kilka minut, aż składniki się połączą. 
 
 
 
 
Następnie powoli, w trzech turach dolewać olej wymieszany z płynnym, ciepłym masłem. 
 
 
 
 
 
Wyrabiać ciasto około 10 min. Po tym czasie ciasto należy przełożyć do dużej misy - wyrabiać ręcznie kilka minut, a następnie ponownie mikserem dosypując powoli pozostałą mąkę (150 g). Dobrze wyrobione ciasto w dużej misie przykryć talerzem lub owinąć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godz. 30 min.  Ciasto podwoi lub nawet potroi objętość. 
Dużą prostokątną formę (43x36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Można przykleić go za pomocą rozsmarowanej odrobiny masła.  

Przygotować kruszonkę. Orzechy zmielić w blenderze, dodać mąkę i posiekane (zimne) masło. Zmielić, a następnie zagnieść z cukrem tworząc kruszonkę. 
Wyrośnięte Ciasto Drożdżowe z Dynią dobrze, ale krótko zagnieść z dodatkiem odsączonych (jeśli potrzeba) rodzynek. Ciasto przełożyć do blaszki. Wyrównać - można pomóc sobie zwilżonymi wodą dłońmi. Posypać orzechową kruszonką (miejscami powinno prześwitywać ciasto, nie można doprowadzić do stworzenia szczelnej skorupy z kruszonki). Odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 40 min. - można włożyć do wyłączonego, wcześniej ogrzanego do 30* piekarnika.
 
 
 
Ciasto wyjąć, a piekarnik nagrzać do 175*. Po ostygnięciu wymaganej temperatury można ponownie wstawić ciasto. Piec około 60-65 min. Gdyby po 40 minutach wierzch się zbyt szybko zarumieniał - trzeba przykryć go kawałkiem papieru do pieczenia. Upieczone ciasto wyjąć i natychmiast przykryć wilgotną lnianą ściereczką. Zdjąć po 15 minutach. Najlepiej kroić po przestudzeniu, ale sama wiem, że ciężko się oprzeć... ;) 

 
 
 
 

3 komentarze:

Bardzo dziękuję za komentarz :)