Wyjątkowe, jedyne w swoim rodzaju drożdżowe ciasto z dynią. Puszyste i mięciutkie. W smaku delikatne, za to wyraźnie pachnące orzechami, wanilią i masłem. Dyni zawdzięcza śliczny kolor i wilgotną strukturę. Jego wykonanie to po prostu przyjemność. Jeśli lubicie - możecie wzbogacić je o rodzynki. Tradycyjnie, u mnie z kruszonką - tym razem mocno orzechową ;)
Najlepsze do jesiennej kawy, czy herbaty. Musicie tego spróbować!
Składniki (forma 43x36 cm):
- 60 g świeżych drożdży
- 275 ml mleka
- 900 g mąki pszennej + 2 łyżki
- 400 g puree z dyni (tutaj przepis)
- 240 g cukru + 2 łyżki
- 16 g cukru waniliowego
- szczypta soli
- 3 żółtka
- 2 jajka
- 90 ml oleju
- 40 g masła
- 200 g rodzynek (jeśli lubicie, wtedy też sok z 1/2 cytryny + 1/4 szklanki wody)
- 150 g orzechów włoskich
- 140 g masła
- 250 g maki pszennej
- 3/4 szklanki cukru (lub troszkę mniej)
- 16 g cukru waniliowego
Jeśli chcecie dodać do ciasta rodzynki - należy umieścić je w miseczce z sokiem z cytryny i wrzącą wodą. Przykryć talerzykiem i odstawić na 4 godziny. Co jakiś czas warto zamieszać.
Przygotować rozczyn z drożdży. Świeże drożdże pokruszyć do większej miski, wsypać 2 łyżki
cukru, 2 łyżki przesianej mąki, wlać 150 ml ciepłego mleka (nie
gorącego, "zabijemy" drożdże) - wymieszać łyżką do połączenia, przykryć
talerzem i odstawić na 15-20 min. do wyrośnięcia.
W
tym czasie można przesiać 800 g mąki, odstawić. Do misy miksera wbić jajka i dodać żółtka, wsypać 240 g cukru, cukier waniliowy - ubijać do uzyskania gęstej, białawej masy (4 min). Następnie dodać podrośnięty rozczyn z drożdży, przesianą mąkę. W 125 ml ciepłego mleka rozmieszać puree z dyni - dodać do misy miksera. Wyrabiać ciasto mikserem z końcówkami do drożdżowego przez kilka minut, aż składniki się połączą.
Następnie powoli, w trzech turach dolewać olej wymieszany z płynnym, ciepłym masłem.
Wyrabiać ciasto około 10 min. Po tym czasie ciasto należy przełożyć do dużej misy - wyrabiać ręcznie kilka minut, a następnie ponownie mikserem dosypując powoli pozostałą mąkę (150 g). Dobrze wyrobione ciasto w dużej misie przykryć talerzem lub owinąć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godz. 30 min. Ciasto podwoi lub nawet potroi objętość.
Dużą
prostokątną formę (43x36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Można przykleić go za
pomocą rozsmarowanej odrobiny masła.
Przygotować kruszonkę. Orzechy zmielić w blenderze, dodać mąkę i posiekane (zimne) masło. Zmielić, a następnie zagnieść z cukrem tworząc kruszonkę.
Wyrośnięte Ciasto Drożdżowe z Dynią dobrze, ale krótko zagnieść z dodatkiem odsączonych (jeśli potrzeba) rodzynek. Ciasto przełożyć do blaszki. Wyrównać -
można pomóc sobie zwilżonymi wodą dłońmi. Posypać orzechową kruszonką (miejscami powinno prześwitywać ciasto, nie można doprowadzić do stworzenia szczelnej skorupy z kruszonki). Odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 40 min. - można włożyć do wyłączonego, wcześniej ogrzanego do 30* piekarnika.
Ciasto wyjąć, a piekarnik nagrzać do 175*. Po ostygnięciu wymaganej temperatury można ponownie wstawić ciasto. Piec około 60-65 min. Gdyby po 40 minutach wierzch się zbyt szybko zarumieniał - trzeba przykryć go kawałkiem papieru do pieczenia. Upieczone ciasto wyjąć i natychmiast przykryć wilgotną lnianą ściereczką. Zdjąć po 15 minutach. Najlepiej kroić po przestudzeniu, ale sama wiem, że ciężko się oprzeć... ;)
Podobne przepisy:
Muffinki Dyniowe z Kruszonką Owsiano-Orzechową
Puree z DyniBabeczki Marchewkowe z Kremem Serkowym
Syrop Dyniowy - np. do kawy Pumpkin Latte
Dyniowe Drożdżowe z Rodzynkami i Kruszonką
Meringue Pumpkin Cappuccino - Kawa z Bezami i Syropem Dyniowym
Pumpkin Latte - Kawa z Syropem Dyniowym
Przepyszne ciasto!
OdpowiedzUsuńMoje pierwsze ciasto z dynią, wspaniałe! Upiekę jeszcze nie raz
OdpowiedzUsuńWażne żeby zachować umiar.
OdpowiedzUsuń