Menu górne

Karmelowa Szarlotka z Orzechową Kruszonką

 

 Pyszna i prosta w przygotowaniu Szarlotka z Karmelem. Nie jest niczym nowym, że to właśnie on i jabłka tworzą niebywale idealne połączenie. To wszystko na znanym Wam już maślanym kruchym spodzie i pod orzechowo-owsianą kruszonką. Dekorując gotową szarlotkę orzechowymi pralinami lub podając ją z gałką waniliowych lodów to po prostu bajka ;) 

 

 

 Składniki na nadzienie jabłkowo-karmelowe:

  • 7 dużych jabłek słodko-kwaśnych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 15 g masła
  • 2 łyżki soku z cytryny

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Wymieszać z sokiem z cytryny. Odłożyć. Przygotować karmel - cukier przesypać na patelnię z nieprzywierającym dnem. Podgrzewać, aż całkowicie się rozpuści. NIE MIESZAĆ! Dodać masło i wymieszać (jeśli się skarmelizuje - nie szkodzi, rozpuści się ponownie po dodaniu jabłek). Dodać jabłka, podsmażyć na średniej mocy palnika, powinny być lekko miękkie. Odstawić do wystudzenia.

Składniki na kruche ciasto:

  • 100 g masła
  • 230 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do wypieków
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

 W misie blendera umieścić zimne masło podzielone na kostki, mąkę pszenną, cukry, proszek do wypieków, sól - zblendować na sypką masę przypominającą piasek. Przesypać do miski, dodać żółtka i zagnieść do połączenia. Dno i boki tortownicy (23 cm) posmarować masłem, można lekko oprószyć mąką. Większością ciasta wylepić dno formy - rwać i układać lekko rozpłaszczone kawałki blisko siebie, następnie dłońmi połączyć. Resztą ciasta wylepić boki formy do połowy jej wysokości (do poziomu do którego będą sięgać jabłka). Jeśli chodzi o wylepianie boków formy - ja robię z ciasta wałek o długości zbliżonej do obwodu tortownicy, przykładam do boków i rozpłaszczam / formuję boki ku górze. Na zakończenie - położyć na cieście luźno folie spożywczą i dłonią (przez folię) wygładzić spód i boki. Sprawdza się to idealnie, spód i boki są równiutkie. Schłodzić ciasto w lodówce przez min. 1 godz. lub w zamrażarce - 30 min. Po tym czasie przełożyć do tortownicy wystudzone karmelowe jabłka, Wyrównać do wysokości boków z ciasta. Posypać kruszonką orzechową i wstawić do piekarnika. Piec w 180* na funkcji góra-dół przez około 50 min. Wyjąć wystudzić na kratce.

Składniki na Kruszonkę Orzechową:

  • 50 g zimnego masła
  • 130 g mąki pszennej
  • 2 łyżki płatków owsianych górskich
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 12 orzechów włoskich

W misie blendera umieścić płatki owsiane - zmielić. Przesypać do miski. Ponownie w misie umieścić posiekane masło, mąkę, sól - zmielić na sypką masę. Dołożyć do  płatków owsianych. Ponownie w misie blendera  zmielić pulsacyjnie obrane orzechy włoskie - nie muszą być na sypko, ja lubię jak oprócz całkowicie zmielonych orzechów trafiają się i jakieś małe/ większe kawałeczki. Dodać orzechy do pozostałych składników wraz z cukrem. Wszystko zagnieść ręcznie tworząc kruszonkę. 

Podobne przepisy:

Krucho-drożdżowe Rogaliki z Jabłkami

 Waniliowa Szarlotka z Bitą Śmietaną i Bezą


 Migdałowy Jabłecznik z Konfitura Różaną i Bitą Śmietaną

https://natomamochote.blogspot.com/2019/11/migdaowy-jabecznik-z-konfitura-rozana-i.html

Jabłkowa Kostka z Bitą Śmietaną i Bezą

Apple Pie z Bitą Śmietaną i Mleczkiem Kokosowym

https://natomamochote.blogspot.com/2019/01/apple-pie-z-bita-smietana-i-kokosowym.html

Połówki Jabłek w Półkruchym Cieście (Szarlotka z Połówkami Jabłek)

 
Szarlotka z Bitą Śmietaną

http://natomamochote.blogspot.com/2017/03/szarlotka-z-bita-smietana.html

  Pączki z Jabłkami

Drożdżowy Jabłecznik z Cynamonową Kruszonką

https://natomamochote.blogspot.com/2019/11/drozdzowy-jabecznik-z-cynamonowa.html

  Chatka Puchatka (z Bitą Śmietaną, Kajmakiem i Jabłkami w Karmelu)

Szarlotka pod Chmurkami

 
http://natomamochote.blogspot.com/2016/03/szarlotka-pod-chmurkami.html



Delikatne Ciasto Makowe z Czekoladowym Ganache pod Bezową Pierzynką
http://natomamochote.blogspot.com/2016/11/delikatne-ciasto-makowe-z-czekoladowym.html



Ciasto Kokosowe z Jabłkami

http://natomamochote.blogspot.com/2016/12/ciasto-kokosowe-z-jabkami.html


Szarlotka Zimowa - z Kaszą Manną

http://natomamochote.blogspot.com/2017/02/szarlotka-zimowa-z-kasza-manna.html


Szarlotka Tatrzańska
http://natomamochote.blogspot.com/2016/11/szarlotka-tatrzanska.html


White Dream Cake 
Białe Ciasto ze Snów - White Dream Cake

Drożdżowa Strucla z Jabłkami i Cynamonową Kruszonką

http://natomamochote.blogspot.com/2017/11/drozdzowa-strucla-z-jabkami-i.html


Szarlotka Domowa - Tradycyjna, jak u Babci
 
http://natomamochote.blogspot.com/2016/02/szarlotka-domowa-tradycyjna-jak-u-babci.html

Sernikolotka (Szarlotko-Sernik)

https://natomamochote.blogspot.com/2019/07/sernikolotka-szarlotko-sernik.html



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)