Dziś przepis na pyszną szarlotkę, trochę tradycyjną, trochę po
mojemu ;) Wykorzystałam słodko-kwaśne jabłka z mojego drzewka. Pokrojone
w kostkę, chwilkę podsmażone z cukrem i wanilią, a na końcu lekko
zagęszczone budyniem waniliowym przemieniły się w moje nowe, ulubione
nadzienie do ciast z jabłkami. Wokół niego kruche, najlepsze ciasto
maślane, aksamitny akcent w postaci bitej śmietany i krucha, chrupiąca
beza. PYCHA!
Składniki na Kruchą, Chrupiącą Bezę:
- 3
białka (pozostałe z ciasta kruchego - można zamrozić, albo też upiec w
formie bezików do podjadania - wtedy analogicznie trzeba dodać więcej
cukru)
- trochę więcej niż 1/2 szklanki cukru (tyle cukru ile zajmują białka przelane do szklanki)
- 1/3 łyżeczki budyniu waniliowego, bez cukru (proszek)
Składniki na Kruche Ciasto Maślane:
- 200 g zimnego masła (prawdziwego!)
- 450 g maki pszennej (3 szklanki)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 8 g cukru waniliowego
- 5 żółtek
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do wypieków
Zimne masło zagnieść z przesianą mąką i solą na sypki proszek (można to zrobić także za pomocą blendera kielichowego). Do miski dodać cukier puder i cukier waniliowy - wymieszać. Dodać żółtka - zagnieść ciasto do uzyskania jednolitej masy. Przygotować okrągłą formę z odpinanymi brzegami (26 cm). Dno formy wyłożyć papierem do wypieków - można go przykleić przy użyciu drobiny masła i dodatkowo umocować dopinając wspominane już boki formy. Boki formy wysmarować masłem. Większą częścią ciasta wylepić dno i boki formy. Można dodatkowo wyrównać dno i boki pomagając sobie folią spożywczą - układamy ją na cieście i dłonią wygładzamy powierzchnię :) Resztę ciasta - około 1/3 - owinąć folią i zamrozić. Ciasto w formie włożyć do lodówki na min. 2 godziny.
Składniki na Nadzienie do Waniliowej Szarlotki:
- 12 średniej wielkości jabłek - słodko-kwaśnych, z naciskiem na kwaśne ;)
- sok z 1 cytryny
- 15 g budyniu waniliowego, bez cukru (proszek)
- 3/4 szklanki cukru (lub więcej)
- 1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
- 400 ml śmietanki 30%
- 2 śmietanfixy
- 3 łyżki cukru pudru
- 8 g cukru waniliowego
Do miski wlać sok z cytryny. Kolejno obrać jabłko, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w małą kostkę - po pokrojeniu od razu wrzucać do miski z sokiem z cytryny, przemieszać i zabierać się za kolejne (wtedy nie ściemnieją, a chodzi nam o jasne nadzienie). Kiedy wszystkie jabłka będą w miseczce - dodać cukry - wymieszać. Przełożyć zawartość do garnka lub na głęboką patelnię. Zagotować, co jakiś czas mieszając. Kiedy będą lekko miękkie (ale nie mogą się rozpadać) i puszczą soczek - spróbować, ewentualnie dosłodzić, a następnie dodać budyń rozprowadzony w niewielkiej ilości zimnej wody. Teraz uwaga! Najlepiej wlewać powoli, podglądając konsystencję nadzienia. Powinno być tylko lekko zagęszczone. Sok powinien delikatnie oplatać jabłka. Masę przestudzić. Następnie wyłożyć na schłodzone ciasto. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć odłożone, zamrożone ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* i piec około 1 godz. 10 min. Jeśli po 40 min. zauważycie, że wierzch już się delikatnie zarumienił, uchylcie drzwiczki i szybko (żeby nie wychłodzić piekarnika) nałóżcie na wierzch kawałek papieru do wypieków.
Szarlotkę wyjąć, zostawić do całkowitego wystudzenia.
Śmietankę ubić z cukrami. Pod koniec dodać śmietanfixy - ubić. Wyłożyć na wystudzone ciasto, lekko wyrównać. Schłodzić przez 2 godziny. Nałożyć na śmietankę kruchą, wystudzoną bezę, leciutko docisnąć. Można od razu podawać - pierwszego dnia beza będzie najbardziej krucha i chrupiąca. Kolejnego już lekko zmięknie, ale nadal będzie pysznie (niektórzy nawet taką wolą :)
*Szarlotkę w takim wykonaniu przechowujemy w lodówce, w szczelnym pojemniku, aby nie przeszła zapachami.
Podobne przepisy:
Migdałowy Jabłecznik z Konfitura Różaną i Bitą Śmietaną
Ciastka mini Szarlotki
Jabłkowe Poduszeczki z Cukrem Pudrem
Jabłkowa Kostka z Bitą Śmietaną i Bezą
Apple Pie z Bitą Śmietaną i Mleczkiem Kokosowym
Połówki Jabłek w Półkruchym Cieście (Szarlotka z Połówkami Jabłek)
Szarlotka z Bitą Śmietaną
Drożdżowy Jabłecznik z Cynamonową Kruszonką
Chatka Puchatka (z Bitą Śmietaną, Kajmakiem i Jabłkami w Karmelu)
Szarlotka pod Chmurkami
Delikatne Ciasto Makowe z Czekoladowym Ganache pod Bezową Pierzynką
Ciasto Kokosowe z Jabłkami
Szarlotka Zimowa - z Kaszą Manną
Szarlotka Tatrzańska
Wygląda pięknie :-)
OdpowiedzUsuńPiekę już nie raz z Pani bloga i zawsze wychodzi coś pysznego. Zabieram się zaraz za szarlotkę :) Pozdrawiam i ściskam mocno
OdpowiedzUsuńWspaniała, dziękuję za kolejny pyszny przez przepis :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis na pyszny deser! Piękne zdjęcia! Gratulacje :)
OdpowiedzUsuńCzy te składniki starczą na dużą blachę.
OdpowiedzUsuń