Menu górne

Steki z Kalafiora Zapiekane z Serem i Boczkiem

Kalafior pieczony w piekarniku smakuje na prawdę przepysznie! Podany w tak niecodziennej odsłonie odgoni rutynę i nudę w kuchni. Steki z kalafiora przyjmą wszystkie wasze ulubione dodatki - podobnie jak pizza. Ja postawiłam na paprykę, mozzarellę i boczek. Świetnie sprawdzi się tu także świeża rukola i sos czosnkowy. 

Składniki:

  • 2 duże kalafiory (wystarczą na 4-6 steków - bez głąba różyczki nie będą się trzymały w plastrach, pozostałości można zamrozić i wykorzystać np. na zupę kalafiorową w późniejszym czasie)
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy
  • około 250 g sera mozzarella do pizzy lub sera tylżyckiego, gouda
  • około 300 g boczku wędzonego surowego 
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 duża cebula 

 Z kalafiorów usunąć liście boczne i wystający poza różyczki głąb, umyć. Z każdego kalafiora wykroić 2-3 "steki", każdy powinien zawierać kawałek głąba, który utrzyma różyczki - inaczej "stek" się rozpadnie (pozostałe części można zamrozić lub również upiec w postaci różyczek). Jeśli chodzi o wykrawanie "plastrów" można to zrobić "na oko" (mi udało się uzyskać po trzy "steki" z każdego kalafiora) lub przecinając najpierw kalafiory równo na pół (wtedy wyjdą po dwa "steki" z każdego). Plastry kalafiora ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do wypieków. W miseczce wymieszać przyprawy z oliwą. Posmarować każdy ze steków przy pomocy pędzelka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190* i piec na funkcji "mała wilgotność" z parą wodną lub tradycyjnie góra-dół - około 35 min. (aż będą prawie miękkie). 

W międzyczasie boczek pokroić w kostkę, podsmażyć do zarumienienia pod koniec dodając pokrojoną w pióra cebulkę. Odstawić. Paprykę pokroić w kostkę i wymieszać z zawartością patelni (bez podsmażania). Gdy kalafiory będą już prawie miękkie, przełączyć piekarnik na funkcję grill / przypiekanie. Ostrożnie wysunąć blaszkę z piekarnika - na "steki" wyłożyć po równo boczek z cebulką i papryką. Wstawić i chwilkę podpiec. Następnie posypać tartą mozzarellą. Zapiec. Podawać z sosem czosnkowym i rukolą.

 

 Podobne przepisy:

Zapiekane Ziemniaki Nacinane z Boczkiem i Serem

https://natomamochote.blogspot.com/2020/07/zapiekane-ziemniaki-nacinane-z-boczkiem.html
 
Zupa Kalafiorowa, najlepsza

https://natomamochote.blogspot.com/2016/10/zupa-kalafiorowa-najlepsza.html
 
Zupa Krem z Cukinii
  
 
Tradycyjny Kotlet Schabowy z Kością

https://natomamochote.blogspot.com/2019/08/tradycyjny-kotlet-schabowy-z-koscia.html
 
Zupa Krem z Pieczonych Pomidorów
 
 
Zapiekane Ziemniaki Nacinane z Boczkiem i Serem

https://natomamochote.blogspot.com/2020/07/zapiekane-ziemniaki-nacinane-z-boczkiem.html
 
Jajko Sadzone ze Szpinakiem, Młode Ziemniaki i Botwinka do Popicia

https://natomamochote.blogspot.com/2020/05/jajko-sadzone-ze-szpinaiem-mode.html

Grillowany Kurczak z Kuskusem i Warzywami

https://natomamochote.blogspot.com/2020/01/grillowany-kurczak-z-kuskusem-i.html

Leczo
https://natomamochote.blogspot.com/2018/09/leczo.html


Cukinia Faszerowana Kurczakiem z Warzywami i Kuskusem

http://natomamochote.blogspot.com/2018/08/cukinia-faszerowana-kurczakiem-z.html


Młoda Kapusta - Tradycyjna

http://natomamochote.blogspot.com/2016/06/moda-kapusta-tradycyjna.html


Pieczone Ziemniaki z Piekarnika

http://natomamochote.blogspot.com/2017/06/pieczone-ziemniaki-z-piekarnika.html

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)