Szybki, lekki, zdrowy i pyszny obiad, czyli grillowane piersi z kurczaka
z warzywami i kuskusem. Mnóstwo witamin i wspaniałego białka. Filety są
mocno zarumienione z wierzchu i soczyste w środku, z kolej warzywa
bardzo aromatyczne, nie rozgotowane, dzięki czemu zachowują to co mają w
sobie najcenniejsze. Do tego przygotowywana błyskawicznie pyszna kasza
kuskus. Polecam!
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 1 opakowanie przyprawy do kurczaka złocistego
- 300-400 g mini marchewek
- 1/2 brokuła
- 1/2 kalafiora
- 2 czerwone papryki
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka jarzynki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy + odrobina do smażenia
- 300 g kaszy kuskus
- sól
Filety umyć, osuszyć, podzielić na porcje, a następnie zamarynować w przyprawie do kurczaka z dodatkiem oliwy. Odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Następnie filety usmażyć na patelni grillowej leciutko natłuszczonej oliwą.
Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki. Na patelni umieścić marchewki i kalafiora. Zalać 1 szklanką wody, dodać jarzynkę i gotować pod przykryciem, aż lekko zmiękną. Jeśli nadal są twardę, a woda odparowała - należy ją uzupełnić. Jeśli wody jest za dużo, a warzywa są już prawie gotowe - należy ją odparować. Gdy wody będzie już mało, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i uprzednio spażonego wrzątkiem brokuła. Gotować chwilę pod przykryciem. Dodać masło i pokrojoną w paski lub większą kostkę paprykę. Podsmażyć całość.
W międzyczasie kaszę kuskus przesypać do miski, dodać 1 łyżeczkę jarzynki i zalać wrzącą wodą, tak aby kasza była w niej zanurzoną (około 1,5 cm ponad jej objętość). Zamieszać, przykryć talerzem lub pokrywką. Po kilku minutach ponownie zamieszać.
Podawać z warzywami i piersią z kurczaka oraz ulubionym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)