Menu górne

Grillowany Kurczak z Kuskusem i Warzywami






Szybki, lekki, zdrowy i pyszny obiad, czyli grillowane piersi z kurczaka z warzywami i kuskusem. Mnóstwo witamin i wspaniałego białka. Filety są mocno zarumienione z wierzchu i soczyste w środku, z kolej warzywa bardzo aromatyczne, nie rozgotowane, dzięki czemu zachowują to co mają w sobie najcenniejsze. Do tego przygotowywana błyskawicznie pyszna kasza kuskus. Polecam!

 
 
 


Składniki:
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie przyprawy do kurczaka złocistego
  • 300-400 g mini marchewek
  • 1/2 brokuła
  • 1/2 kalafiora
  • 2 czerwone papryki
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka jarzynki 
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy + odrobina do smażenia
  • 300 g kaszy kuskus
  • sól

Filety umyć, osuszyć, podzielić na porcje, a następnie zamarynować w przyprawie do kurczaka z dodatkiem oliwy. Odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Następnie filety usmażyć na patelni grillowej leciutko natłuszczonej oliwą.
Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki. Na patelni umieścić marchewki i kalafiora. Zalać 1 szklanką wody, dodać jarzynkę i gotować pod przykryciem, aż lekko zmiękną. Jeśli nadal są twardę, a woda odparowała - należy ją uzupełnić. Jeśli wody jest za dużo, a warzywa są już prawie gotowe - należy ją odparować. Gdy wody będzie już mało, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i uprzednio spażonego wrzątkiem brokuła. Gotować chwilę pod przykryciem. Dodać masło i pokrojoną w paski lub większą kostkę paprykę. Podsmażyć całość.
W międzyczasie kaszę kuskus przesypać do miski, dodać 1 łyżeczkę jarzynki i zalać wrzącą wodą, tak aby kasza była w niej zanurzoną (około 1,5 cm ponad jej objętość). Zamieszać, przykryć talerzem lub pokrywką. Po kilku minutach ponownie zamieszać.
 Podawać z warzywami i piersią z kurczaka oraz ulubionym sosem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)