Menu górne

Cukinia Faszerowana Kurczakiem z Warzywami i Kuskusem



Dziś przepis na pyszny, szybki, zdrowy i lekki obiad. Praktycznie bez tłuszczu, za to z masą witamin i sporą dawką białka. Długie, dojrzałe cukinie sprawdzą się tu idealnie. Po wydrążeniu, w postaci kadłubków zazwyczaj wypełniam je podsmażanym miąższem z dodatkiem papryki i cebuli oraz soczystym mięsem drobiowym - pierś z kurczaka lub filet z indyka. Idealnie pasuje tutaj kasza kuskus, ale spokojnie możecie użyć także ryżu czy makaronu. 
Zapieczone z żółtym serem ... podane gorące z sosem czosnkowo-pietruszkowym...
 no i chyba już więcej pisać nie muszę ;) 
 

Składniki na 4 duże porcje:
  • 2 długie i duże cukinie
  • 1 bakłażan
  • duża pierś z indyka (lub więcej ;) / 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1-2 papryki czerwone
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • duża garść świeżej natki pietruszki
  • jarzynka / sól
  • tarty żółty ser
  • ulubiona przyprawa do kurczaka
  • 1 łyżka marynaty pomidorowo-czosnkowej do drobiu
  • mąka pszenna
  • 200 g kaszy kuskus
  • olej do smażenia

Składniki na Sos Pietruszkowo-Czosnkowy:
  • garść świeżej i posiekanej natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g jogurtu greckiego / naturalnego
  • 1 łyżka / łyżeczka majonezu
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
    Pierś z indyka / kurczaka pokroić w kostkę. Zamarynować w 1/2 opakowania przyprawy do kurczaka i marynacie. Odstawić na min. 1 godzinę.
    Przygotować sos Czosnkowo-Pietruszkowy. Jogurt i majonez wymieszać w miseczce. Dodać przeciśnięty czosnek, cukier i sól. Wymieszać. Posypać natką pietruszki. Odstawić do lodówki na min. 20 min.
    Cukinie dobrze umyć, osuszyć i przeciąć wzdłuż na pół. Wnętrze cukinii wydrążyć przy pomocy łyżki. Z miąższu usunąć pestki (jeśli są). Bakłażana umyć i pokroić w kostkę. Przełożyć razem z miąższem z cukinii na dużą patelnię, dodać dużą szczyptę jarzynki lub soli, podlać niewielką ilością wody, wymieszać i smażyć do zmięknięcia i odparowania płynów. Odstawić.
    Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię, dodać odrobinę soli lub jarzynki, podlać niewielką ilością wody i chwilkę poddusić. Kiedy woda odparuje, lekko podsmażyć na suchej patelni. Odstawić.
    Koncentrat pomidorowy przełożyć na patelnię, podgrzewać doprowadzając do wrzenia. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość zamieszać. Dodać natkę pietruszki. Zamieszać i zdjąć z ognia.
    Wszystkie dotychczas przygotowane składniki połączyć ze sobą w miseczce. Doprawić solą do smaku. 
    Wydrążone cukinie przełożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*. Kiedy będą na "wpół surowe" wyjąć - około 15-20 min.
    Kaszę kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu - ja do surowej kaszy dodaje odrobinę jarzynki i dopiero zalewam wrzątkiem.
    Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju - powinna tylko pokrywać dno. Mięso obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku.
    Lekko miękkie kadłubki z cukinii napełnić warstwowo - nadzieniem pomidorowo-warzywnym, kaszą kuskus, nadzieniem pomidorowo warzywnym i piersią indyka / kurczaka. Wstawić do piekarnika na 20-30 min. temp. 250*. Jeśli mięso będzie się przypiekało - na wierzchu położyć folię aluminiową. Kiedy cukinia będzie miękka, posypać wierzch kadłubka tartym serem i zapiec przez około 2 min. Wyjąć i podawać z sosem czosnkowo-pietruszkowym lub innym ulubionym.  
     

    1 komentarz:

    Bardzo dziękuję za komentarz :)