Zapraszam po przepis na grillowane kolorowe szaszłyki drobiowe.
Podałam je z ryżem "na sypko" wymieszanym z warzywami.
Z dodatkiem sosu tzatziki smakuje jeszcze lepiej.
Bardzo polecam!
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka (lub więcej)
- 1 przyprawa do kurczaka złocistego
- 4 łyżki oliwy
- 2 cebule
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- 1 marchewka
- 1 cukinia
- 2 woreczki ryżu
- 2 łyżeczki jarzynki
Filety umyć, osuszyć. Pokroić w szaszłykową kostkę. Umieścić w misce i wymieszać z 1 łyżką oliwy. Dodać przyprawę do kurczaka - wymieszać. Odstawić mięso na 2 godziny w chłodne miejsce.
Cebulę podzielić na ćwiartki. Każdą część podzielić na płaty cebulowe nadające się do nadziewania (jeśli nie zuzyjemy całej cebuli, można ją dodać podsmażoną do ryżu).
Paprykę żółtą i czerwoną umyć - pokroić na kwadraty. Połowę cukinii pokroić w cieńsze plastry. Wszystkie warzywa umieścić w misce i zamarynować w 1 łyżce oliwy i 1 łyżeczce jarzynki. Odstawić na kilka minut. Kolejno nadziewać na szaszłykowe patyki przygotowane składniki (nawet się zrymowało ;)
Upiec na grillu.
W międzyczasie przygotować ryż i sos tzatzyki.
Ugotować ryż zgodnie z opisem na opakowaniu (nie rozgotować!). Marchewkę pokroić w plasterki, pozostałe sztuki papryki żółtej i czerwonej oraz cukinię pokroić w małą kostkę. Na patelni umieścić marchewkę i cebulę - jeśli nie wykorzystaliśmy do szaszłyków. Podlać 1/2 szklanki wrzącej wody i gotować, co jakiś czas mieszając, aż płyn odparuje, a warzywa lekko zmiękną.
Dodać paprykę i cukinię oraz 1 łyżkę masła. Doprawić 1 łyżeczką jarzynki. Podsmażyć. Dodać do odparowanego, ugotowanego ryżu. Wymieszać.
Składniki na Sos Tzatzyki:
Ser ugnieść w misce widelcem, połączyć z jogurtem i dobrze
wymieszać. Dodać pokrojonego w kosteczkę ogórka i przeciśnięty przez
praskę ząbek czosnku. Schłodzić przez min. 30 min. Można podać posypany
natką pietruszki.
Podobne przepisy:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)